έμπορος Νίκος Λιάππας, 1929

Καλοκαίρι 1929 και ο έμπορος Νίκος Λιάππας αναχώρησε «δι’ Ευρώπην, Ιταλίαν, Γαλλίαν και Αγγλίαν» για να προμηθευτεί χειμερινά είδη για τα καταστήματα που διατηρούσε σε Καλαμάτα και Μεσσήνη. Και επειδή ήταν μεσοκαλόκαιρο ειδοποιούσε ότι «εις τα άνω καταστήματα πωλούνται εις τιμάς κόστους άπαντα τα καλοκαιρινά είδη», κάτι σαν… εκπτώσεις δηλαδή.
{«Θάρρος» 13/7/1929]
Ο Λιάππας αυτός έχει σχέση με την Φρίντα Λιαππας. Η μάνα μου έλεγε μια ιστορία. Οταν ήταν γυρω στα 15 πήγε με την γιαγιά Ελένη να ψωνίσουν κάτι από το μαγαζί. Όταν έκαναν τους λογαριασμους πεταγεται η μάνα μου και δίνει την απάντηση. Πετάγεται ο Λιάππας και λέει στην γιαγια. Φέρε μου το κορίτσι εδώ στο μαγαζί να δουλέψει και η γιαγιά ορτσωμενη απαντάει.Τι λες βρε στραβολιαππα δεν θα κάνω το κορίτσι μου παζαρω.
Ο νίκος λιάππας όπως και ο βαγγέλης ο πατέρας της φρίντας ήταν αδέρφια του παπούλη μου του κώστα (πατέρα της μάννας μου) με καταγωγή από τη θουρία.
Είχαν μεγάλο εμπορικό κατάστημα στη μεσσήνη το οποίο κάηκε απο πυρκα’ι’α που λέγεται ότι την είχε βάλει κάποιος συνεταίρος; φούτρος;
Κατά την πυρκαιά έγινε και μεγάλο πλιάτσικο σε ότι είχε απομείνει.
Με αφορμή το σχόλιο του φίλου Σταύρου Καλογερόπουλου σε προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με πυρκαγιά στο Νησί που έκαψε το εμπορικό των αδελφών Λιάππα, θα ήθελα να προσθέσω ότι η πυρκαγιά αυτή ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 1930 και το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σημαία» αναφέρει τα εξής:
“Χθες περί την 1ην μεταμεσονύκτιον ώραν εις την γείτονα Μεσσήνην εξερράγη τρομερά πυρκαϊά αποτεφρώσασα τρία καταστήματα. Η είδησις μετεδόθη εις την πόλιν μας δια τηλεγραφήματος του προέδρου της Κοινότητος Μεσσήνης κ. Κορκονικήτα προς τον κ. νομάρχην και τον κ. δήμαρχον δια του οποίου εζητείτο η αποστολή στρατιωτικής ενισχύσεως και των αντιλιών του Δήμου Καλαμών. Το τηλεγράφημα αστραπιαίως διεδόθη εις την πόλιν μας κατά τρόπον μάλιστα υπερβολικόν, παριστάνον ως όλην την Μεσσήνην καιομένην. Ευθύς αμέσως πολλά αυτοκίνητα ανεχώρησαν εντεύθεν με Νησιώτες και πολλούς ενδιαφερόμενους.
Πρώτοι ανεχώρησαν και μετέβησαν εις Μεσσήνην οι νυκτερινοί μας συντάκται οίτινες ευρέθησαν προ τρομακτικού αλλά και μεγαλοπρεπούς εν τη αγριότητί του θεάματος. Το πυρ με τεραστίας φλόγας εξηκολούθη το καταστρεπτικόν του έργον.
Η πυρκαϊά ανεφάνη το πρώτον εις τα καταστήματα υφασμάτων κ. Ν. Λιάππα και Σια και πιλοποιΐας του κ. Φούτρου τα οποία αποτεφρώθησαν εν ακαρεί, χωρίς να κατορθωθή η διάσωσις τίποτε εκτός ολίγων τινών του πιλοποιΐου. Το πυρ εγένετο αντιληπτόν υπό του σκοπού χωροφύλακος όστις δια πυροβολισμών ειδοποίησε περί του κινδύνου. Ευθύς αμέσως οι κώδωνες των εκκλησιών ήρχισαν κρουόμενοι δαιμονιωδώς. Ολόκληρος η Μεσσήνη ανεστατώθη. Ολος ο κόσμος έτρεξεν εις τον τόπον της πυρκαϊάς πολλοί δε επελήφθησαν του έργου της κατασβέσεως. Δυστυχώς όμως τα μέσα τα οποία εχρησιμοποιήθησαν ήσαν ελλειπή ή δια να μη τα χαρακτηρίσωμεν πρωτόγονα. Η Κοινότης Μεσσήνης στερείται πυροσβεστικών μέσων, τα δύο δε δίτροχα εις ουδέν ήτο δυνατόν να συντελέσουν.
Λόγω του μεγάλου συνωστισμού ουδεμία τάξις εκρατήθη. Τα ολίγα αστυνομικά όργανα, άτινα άλλωστε είχαν επιδοθή εις την κατάσβεσιν του πυρός, δεν ήτο δυνατόν να συγκρατήσουν την τάξιν και να προφυλάξουν τα εμπορεύματα των εκκενουμένων καταστημάτων.
Περί την 2 και 30΄μεταμεσονύκτιον επετεύχθη μετ’ αγωνιώδους προσπαθείας η εντόπισις του πυρός. Εν τω μεταξύ είχε καταφθάσει και εις των καρταβρεκτήρων του Δήμου Καλαμών όστις κυρίως συνέτεινεν εις την εντόπισιν του πυρός επί των δύο πρώτων καταστημάτων, προλαβόν την εξάπλωσιν τούτου εις τα συνεχόμενα.
Εκ της αλλοφροσύνης και του φόβου όστις επεκράτησεν όλα τα πέριξ των καιομένων καταστήματα και οικίαι εκκενώθηασαν. Τα εμπορεύματα και έπιπλα άλλα κατεστράφησαν και άλλα διηρπάγησαν. Τας μεγαλειτέρας ζημίας υπέστησαν τα καταστήματα: φανοποιείον του κ. Θεοδωρόπουλου, χρυσοχοείον του κ. Αλεξανδρόπουλου, φανοποιείον του κ. Πλεμμένου, κατάστημα υφασμάτων κ. Τζώρτζη, ξενοδοχείον ύπνου του κ. Δουβόγιαννη και αι οικίαι των κ. κ. Θεοδωρόπουλου, Χρυσούλη και Γιαννουκάκη. Αι ζημίαι υπολογίζονται κατά τους μετριότερους υπολογισμούς εις αξίαν μόνον εμπορευμάτων άνω του ενός εκατομμυρίου μη συνυπολογιζομένης της αξίας των κτιρίων. Κατά τας πληροφορίας μας οίτινες όμως δεν είναι απολύτως εξακριβωμέναι λόγω του προκεχωρημένου της ώρας, όλα σχεδόν τα καταστήματα τόσον τα αποτεφρωθέντα των κ. κ. Λιάππα και Φούτρου όσον και τα εκκενωθέντα των προαναφερθέντων, ήσαν ασφαλισμένα. Μόνον αι οικίαι και τα κτήρια ήσαν ανασφάλιστα.
Δέον να σημειωθή ότι από πόλλών ετών δεν είχεν εκραγή εις την Μεσσήνην πυρκαϊά, δια τον λόγον τούτον εκφράζονται υπόνιαι εμπρησμού. Πλην όμως ο διοικητής χωροφυλακής Μεσσήνης δεν ηθέλησε να επιβεβαιώση εις τους συντάκτας μας τας υπονοίας ταύτας, επιφυλαχθείς να προβή εις οιανδήποτε ανακοίνωσιν.
Ο Νομάρχης κ. Μαρκέλλος ευθύς ως έλαβε το τηλεγράφημα του προέδρου της Κοινότητος Μεσσήνης, έσπευσε δι’ αυτοκινήτου να μεταβή επί τόπου και να παρακολουθήση εκ του σύνεγγυς τας καταβαλλομένας προσπαθείας δια την κατάσβεσιν του πυρός”.
Σε επόμενο φύλλο η εφημερίδα αναφέρει ότι συνελήφθησαν οι Βαγγέλης Λιάππας και Ζαχαρίας Φούτρος επειδή είχαν ασφαλισμένα καταστήματα και από εκεί θεωρούσαν ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Και η ειδησεογραφία κλείνει με νέο δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ότι η πυρκαγιά «ανεφάνη το πρώτον εις το κατάστημα του κ. Φούτρου και ουχί εις του κ. Λιάππα. Τούτο άλλως τε εγένετο αντιληπτόν και υπ’ εκείνων οι οποίοι πρώτοι αντελήφθησαν το πυρ και έσπευσαν εις βοήθειαν των καιομένων καταστημάτων». Το οποίο κλείνει με την παρατήρηση ότι «τα περί εμπρησμού κλπ. ελέγχονται ως ανακριβή».
Προβολή Σχολίων