ΑγιοΔημητριώτες στον ΑγιοΝικόλα το 1955

Δυο φωτογραφίες με αλληλουχία χρόνου και τόπου.
Δυο συνεχόμενες παρέες- απ’ τις αρκετές που κατέφθαναν εκεί- γνώριμοι και κοντογείτονες όλοι,απ’ την ενορία του αγιο- Δημήτρη Μεσσήνης, το έτος 1955 «κατέβηκαν» στην παραλία τού «αγιο- Νικόλα» με την ευκαιρία του εορτασμού της » Αναλήψεως», όπου και το σχετικό αφιερωματικό εκκλησάκι.
Σε χαλαρή, καθιστική στάση τους βρίσκει ο φωτογράφος και απαθανατίζει το εκδρομικό φαγοπότι τους, μες στη δροσερή ατμόσφαιρα της ανοιξιάτικης φύσης! Έχει προηγηθεί βέβαια η παρακολούθηση της Θ. Λειτουργίας, το μοίρασμα του Άρτου και η τέλεση του εθίμου με το «αμόλημα της πάπιας» στα θαλασσινά νερά.
Τούτο το έθιμο, που αναβιώνει με διακοπές μέχρι σήμερα, έχει τις ρίζες του στην απώτερη αρχαιότητα και με τις  αλληγορίες του παρέμεινε αρμονικά με τη Χριστιανική Θρησκεία.
Η Ινώ- λέει η Μυθολογία- ( Ζαν Ρισπέν ) με τα όσα γεγονότα είχαν διαδραματιστεί ενωρίτερα στη ζωή της, παραφρόνησε, και τότε οι θεοί την έκαναν θαλασσινή θεότητα με τη μορφή της πάπιας'( μοναδική περίπτωση θέωσης θνητού στις αρχαίες ελληνικές δοξασίες)και με το όνομα Λευκοθέα προστάτευε τους-εκλεκτούς της- ναυαγούς ( π.χ. τον Οδυσσέα, πριν φτάσει στο νησί της Ναυσικάς ).
Η Λευκοθέα λατρευόταν σε διάφορους παράλιους τόπους- κυρίως της Πελοποννήσου- και ιδιαίτερα στη Λακωνία και στη Μεσσηνία ( Ιστορικός- Περιηγητής Παυσανίας).
Οι αρχαίοι Μεσσήνιοι λέγανε ότι η Ινώ είχε αποβιβαστεί ως Λευκοθέα (πάπια) στην ακτή της Κορώνης, δηλαδή εκεί όπου στα νεότερα χρόνια είναι το Πεταλίδι !
– Και τι είναι η απόσταση παραλίας Μεσσήνης και Πεταλιδιού; Το …φτερούγισμα μιας πάπιας!!!
( Μεσολαβεί και η …Ανάληψη( παλιό Τζώρι )!
Ας τη ρίχνουμε και μεις, λοιπόν, κάθε χρόνο την πάπια στο θαλασσονέρι! Μπορεί κάποτε – αν της επιτρέψουμε -να πάει ως τον ιερό της τόπο!!!
Τα ονόματα των εκδρομέων στα σχόλια.

Κική Πατρίκη

Τα ονόματα των εικονιζομένων:
Α’ φωτογραφία, Απ’ αρ.
Αναστασόπουλος Φώτης, Μακαρούνη- Ηλιοπούλου Κική και δεξιά της ο σύζυγός της Λεωνίδας.
Έπειτα (; ) και δεξιότερα ο Διονυσόπουλος Βασίλης.
Πίσω, το παιδί με το καλάμι στις πλάτες είναι ο Αναστασόπουλος Παναγιώτης .
Η κοπέλα με το καρώ είναι η Ηλιοπούλου- Ανδρεάδη Χρυσούλα και δεξιά της η Λυκούρα – Πατρίκη Παναγιώτα.
Πίσω της το γελαστό παιδί είναι ο Πατρίκης Βαγγέλης.
Η γυναίκα με το κύπελλο είναι η Αναστασοπούλου Ελένη.
Δεξιά της η Βάσω Πατρίκη (του Βασίλη) και πίσω της, με το αναρριχτο σακάκι, ο αδελφός της Γιώργος.
Πίσω το παιδί με το ανασηκωμένο πηγούνι ειναι ο Μπαρακάρης Γιάννης.
Β’ φωτογραφία. Απ’ αρ.
Πατρίκη Αρετή, Κορωνιός Νίκος (με την κόρη του Βασω), πλάι η γυναίκα του Μάρθα και δεξιά της η εξαδέλφη της Πατρίκη Ευγενία.
Τα άλλα πρόσωπα αναφέρθηκαν στην προηγούμενη φωτογραφία.
Προβολή Σχολίων