Αγιοι Απόστολοι, 2019

Ενα «ασήμαντο» εκ πρώτης όψεως εκκλησάκι στην «καρδιά» του Νησιού. Σοβατισμένο και βαμμένο, φαντάζει παράταιρο σήμερα στο περιβάλλον, απομεινάρι ένός παρελθόντος σχετικά άγνωστου. Κάποτε παίζαμε στην πλατεία των Τριών Ιεραρχών, μπροστά από το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, σκαλιά δεν υπήρχαν. Μια ψηλή μάντρα κρατούσε τον κομμένο λόφο και στην άκρη πελώρια δέντρα σχημάτιζαν ένα φυσικό όριο. Δυτικά από το εκκλησάκι ένας ελεύθερος χώρος, πατάτες φύτευαν τότε. Σκάβοντας κάποιες φορές έπεφταν πάνω σε ανθρώπινα οστά, κάποτε εκεί ήταν νεκροταφείο. Στο μεσοπόλεμο χρησιμοποιήθηκε και σαν γήπεδο της πόλης.
Το εκκλησάκι φαντάζει ασήμαντο αλλά ήταν σπουδαίο, το φτιασίδωμα κρύβει την ιστορία του. Το συναντάμε στην απογραφή των Ενετών το 1700. Αργότερα μετά την επανάσταση του 1821 εκεί καλούσε έναν-έναν ψηφοφόρο ο κυβερνητικός απεσταλμένος για να του… εξομολογηθεί… ποιόν ψηφίζει ανάμεσα στον Καλαμαριώτη και το Δαρειώτη. Κλωτσοπατινάδα εκλογική, το 1923, ιστορίες απίστευτες για όσους γνωρίζουν την ιστορία από τα σχολικά εγχειρίδια.
Ενορία το εκκλησάκι πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση και τη δημιουργία του κράτους, περιμένει τα αποκαλυπτήρια. Το «ξεγύμνωμα» με όλες τι ς μεθόδους που προβλέπει η επιστήμη, με ανασκαφή του ευρύτερου χώρου θεμελίωσης και με την ελπίδα ότι μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες για την ιστορία του τόπου.
Με την επίβλεψη των κατά νόμον αρμοδίων για να μην χαθούν και να μην καταστραφούν τεκμήρια όπως έγινε σε επέμβαση σε κοντινή εκκλησία πριν από μερικά χρόνια. Και αυτοί που γνώριζαν «σιώπησαν». Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Για όσους γνωρίζουν…
Προβολή Σχολίων