Δεσποινίδες του 1932

Δεσποινίδες του 1932, (Ενθύμιο Ξένης Πλαταρου 1932)

Αυτό γράφει στο πίσω μέρος η φωτογραφία. Ύστερα από τόσα χρόνια κανείς δεν μπορεί να μου πει ποιες είναι η άλλες δύο κοπέλες. Αυτά συμβαίνουν όταν οι φωτογραφίες μένουν στα σεντούκια, οι άνθρωποι φεύγουν και αυτοί πού μένουν μένουν με την άγνοια.

Αριστερά η Πολυξένη Πλατάρου πρώτο παιδί από τα οκτώ του Γεωργίου Πλατάρου και της Αντωνιας Κοσμά γεννήθηκε το 1918 στην Μεσσήνη και έμενε στην ενορία των τριών ιεραρχών στα Πλαταρέικα ή Γαρδελια όπως έλεγαν την γειτονιά της. Πιθανών τα κορίτσια στο πλάι της να είναι συγγενείς. Θα χαρώ αν κάποιος τις αναγνωρίσει

Βασιλική Κουρεμένου

Τελικά αναγνωρίστηκαν και οι άλλες δύο δεσποινίδες που είναι μαζί με την Πολυξένη Πλαταρου. Είναι οι αδελφές Μπιρη φίλες και γειτόνισσες της Πολυξένης έως το τέλος της ζωής τους Η μεσαία λέγεται Στυλιανή Μπίρη και η δεξιά Ζωή Μπίρη. Παρατήρησα πως αν και η ηλικία τους είναι μικρή δεν χαμογελούν λες και διαισθάνονται τα δύσκολα χρόνια που θα έρθουν. Το 1935 πεθαίνει ο πατέρας της Πολυξένης Γεώργιος. Το 1940 έρχεται ο πόλεμος, οι αδελφές Μπιρη χάνουν τον αδελφό τους Παναγιώτη από τους Γερμανούς, μετά κατοχή και εμφύλιος. Όλα τα πέρασαν πάνω στα πιο τρυφερά τους χρόνια. Για την ιστορία η Πολυξένη παντρεύτηκε τον Νικόλαο Κουρεμενο, η Στυλιανή τον Δημήτρη Μπαρουτσο και η Ζωή αν και ήταν πολύ όμορφη και περιζήτητη νύφη έμεινε ανύπαντρη.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μου έδωσαν η Περσεφόνη Σταυροπουλου η Όλγα Πλαταρου και ο κύριος Καλυβιώτης
Προβολή Σχολίων