Ο φούρνος του Κομποχόλη το 1985, οικογένεια Μπουτιέρου

Ο φουρνος του Κομποχολη το 1985 πρωην Μπουτιερου οπου απο εκει επαιρνε ψωμι η περιοχη του αγιαννη τα παλια χρονια μαζι με του Δρουλια και του Χουλιαρη και μετεπειτα και απο του Τουμπανου που ανοιξε αργοτερα
Θυμάμαι τις τεράστιες λαμαρίνες με τα κουλούρια τις γιορτές.
Μπαμπη σευχαριστω πολύ …..αξέχαστες παιδικές μνήμες … μέσα εκεί μεγάλωσα …σαν να βλέπω τώρα τον πατέρα μου να …..& τον κόμπο όλη τον Γιώργο που είχε έρθει από το χωριό του κ εργάστηκε σε μας μέχρι που αρρώστησε ο πατερας μου ,πρώτα τον μισθωσαμε κ αφού έφυγαν ο πατερας κ η γιαγιά μου ,τον αγόρασε ..
Θυμαμαι ποσα δρομολογια εχω κανει για ψωμι ,με ταψια για ψησιμο φαγητου ,και γλυκων κ λαμαρινες με κουλουρια……πολλα θεληματα
Όταν τον φούρνο τον είχαν οι αδελφοί Κομποχόλη δούλευαν εκεί ο Μπάμπης Κομποχόλης και η Ελένη Κομποχόλη που ήταν ανήψια των ιδιοκτητών (παιδιά αδελφών των ιδιοκτητών). Αργότερα ο Μπάμπης παντρέυτηκε την Ξένη Σκουρλέτη που ο αδελφός της ήταν ιδιοκτήτης του φούρνου Σκουρλέτη. Η Ελένη παντρεύτηκε στην Μεσσήνη τον Γιώργο τον Προζυμά που ήταν κουρέας.
Σχετικά με τον φούρνο η ιστορία του είναι μεγάλη.
Η οικογένεια Μπουντιέρου έχει μακρά καταγωγή από την Βενετία και είχε εγκατασταθεί διαδοχικά στην Κορώνη, Οίτυλο και Καλαμάτα.
Το 1876 ο Παύλος Μπουντιέρος ίδρυσε αλυσίδα τριών φούρνων Καλαμάτα (Αριστομένους), Μεσσήνη και Φιλιατρά με τον διακριτικό τίτλο » η Δήμητρα» (θεά της Γεωργίας).
Το Φούρνο στη Μεσσήνη τον ανέλαβε, το 1900 περίπου, ο γιος του Δημήτρης και στη συνέχεια το 1935 ο γιος του Δημήτρη Κυριάκος ο οποίος από παιδί συνεργαζόταν με τον πατέρα του.
Ο φούρνος ήταν πασίγνωστος στην Πόλη και είχε πελάτες από όλες τις γειτονιές.
Τις απόκριες έρχονταν με το τραίνο πολλοί Καλαματιανοί για το Καρναβάλι και αγόραζαν τις λαγάνες του Μπουντιέρου.
Οι εργάτες που θέριζαν τα ρύζια, Νησιώτες και από τα γύρω Χωριά, όπου και αν έμεναν περνούσαν, με τα δρεπάνια στον ώμο, και έπαιρναν ψωμί από τον συγκεκριμένο φούρνο.
Τα βασικά ζαχαροπλαστεία της Πόλης Βαλσαμάκη- Λαδά , Αδαμόπουλου και Δελήγιωργα πήγαιναν στο φούρνο αυτό ό,τι χρειαζόταν ψήσιμο δεδομένου ότι μέχρι την δεκαετία του 60′ τα μαγαζιά δεν διέθεταν φούρνους.
Όταν άρχισαν οι συγκοινωνίες δημιουργήθηκε η στάση Μπουντιέρου.
Στην διάρκεια της κατοχής ο φούρνος επιτάχτηκε από τις κατοχικές δυνάμεις. Όμως του επέτρεπαν να λειτουργεί κάποιες ώρες για τον τοπικό πληθυσμό. Έτσι ο Κυριάκος πήγαινε, με το τραίνο στην Πάτρα για να φέρνει αλεύρια. Στα ταξίδια του αυτά γνώρισε στην Πάτρα την σύζυγό του. Κατάφερνε να εξασφαλίζει επιπλέον ποσότητες που τις χρησιμοποιούσε για την παρασκευή ψωμιού που μοίραζε σε πεινασμένους από ένα μικρό παράθυρο πίσω από τον φούρνο.
Την ταραγμένη αυτή περίοδο συνελήφθη διαδοχικά και από τις δυο αντιμαχόμενες παρατάξεις «δεξιούς» και «αριστερούς». Και τις δυο φορές διασώθηκε γιατί βρέθηκαν κάποιοι που αναγνώρισαν την προσφορά του.
Λόγω προβλήματος υγείας το 1953 νοίκιασε το φούρνο στον Γ. Κομποχόλη ο οποίος εργαζόταν στον φούρνο. Στη συνέχεια, αφού έφυγε από την ζωή το 1954 (σε ηλικία 48 ετών), ο φούρνος αγοράστηκε από τον Γ. Κομποχόλη και συνέχισε την λειτουργία του.
Όταν έγινε γνωστή η απώλειά του αρκετοί Νησιώτες επισκέφθηκαν την οικογένεια για να εκφράσουν τη λύπη τους για τον άνθρωπο που τους έσωσε από την λιμοκτονία στην διάρκεια της κατοχής.
Στο φούρνο αυτό εργάστηκε και ο φίλος μου Γιάννης Τούμπανος ο οποίος συνέχισε με δικό του φούρνο που διατηρεί στην αγορά μέχρι σήμερα.
Πρωτανηψιός του Κυριάκου είναι και ο Μίμης Μπουντιέρος ο θρυλικός τερματοφύλακας των πράσινων πουλιών Καλαμάτας που θυμούνται οι παλιότεροι.
Η φωτό από το αρχείο της Ελένης Μπουντιέρου. Οι πληροφορίες από την Ελένη και το οικογενειακό της περιβάλλον.
26-2-2021
Δημήτριος και Γεωργία Μουντιέρου , γονείς του Κυριάκου
η φωτό είναι από το αρχείο της Ελένης Μπουτιέρου
26-2-2021
Μητέρα των κοριτσιών η κυρά θεώνη;
Που είχε το καφενείο πριν το θ. Τον καγκαράκη απέναντι από του μαρίνη δίπλα απο του πατσαβούρα;
Θυμάμαι καλά;
Ο φούρνος Μπουτιέρου με την ομώνυμη «Στάση Μπουτιέρου» για τα λεωφορεία ήταν στην ανατολική αρχή της Καπετάν Κρόμπα στο σημείο που είναι το σημερινό κατάστημα κουβερτών Ζέρβα; Πότε έκλεισε ο φούρνος;
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση Μπάμπη. Εκείνο που έχω βρει είναι πως το 1934 τέτοιες ημέρες (22/2 το δημοσίευμα) επίτιμος πρόεδρος του σωματείου αρτεργατών ήταν ο Παύλος Μπουτιέρος που επικεφαλής επιτροπής επισκέφθηκαν το Νομάρχη θα έθεσαν ζητήματα τήρησης της εργατικής νομοθεσίας από τους ιδιοκτήτες αρτοποιείων. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τη σχέση του με την οικογένεια
 χαίρομαι που το έψαξες γιατί η οικογένεια έχει μεγάλη ιστορία. Ο Παύλος είναι σίγουρα της οικογένειας αφού ο ιδρυτής των φούρνων ήταν ο Παύλος.
Παύλος, αδελφός του Κυριάκου, ήταν και ο πατέρας του Μίμη Μπουντιέρου του ποδοσφαιριστή. Τραυματίστηκε βαριά στον πόλεμο του 40′ και υπήρξε πρόεδρος της ομοσπονδίας αναπήρων πολέμου.
Στην εγκυκολπαίδια Ηλίου υπάρχει λήμμα για την οικογένεια ως Βουτιέρος ή Βουτιερίδης.
το επώνυμο Βουτιέρος υπάρχει στην περιοχή της Μηλίτσας
 είναι μεγάλη οικογένεια, που, όπως προαναφέρω έχουν καταγωγή από Βενετία
Σταύρο Σε άλλη ανάρτηση Γράφοντας
Γεννήθηκα Απέναντί Απο το φούρνο
Όλα πού Γράφουν Αληθές
Εγώ μεγάλωσα με
Τα. Κορίτσι Σιά Ελένη
Θεωνη Αρχόντισσα
Takis Kyriakopoulos

Τάκη καλη σου ημέρα,πρέπει να είσαι ο γιος του Κου Αργύρη που ειχε το στιλβωτηριο δίπλα από του Γέρουλα ;;σχεδόν απέναντι από το ποτοποιείο του Σακελλαρόπουλου ;κ της Κας Κουλας ,εάν πράγματι είσαι εσυ θυμάμαι ότι ερχόμασταν με την αδελφή μου κ τρώγαμε τις πατάτες που μαγείρευε η μαμά σου …..,,,όπότε πλεον η μαμά μου μαγείρευε τις έδινε στη μαμά σου (γιατί οι δικες σας μας άρεσαν) κ ερχόμασταν κ τρώγαμε εκεί πιστεύοντας ότι είναι πι δικές σας ……

θύμισε μου σε παρακαλώ τα αδέλφια σου, η μαμά σου ήταν η καλύτερη κεντιστρα της Μεσσηνης κ όλα χειροποίητα …
έχω ένα εργόχειρο της εξαιρετικότατο, από τη μαμά μου & το όποιον το φυλάω ως κάτι ιερό ….
Προβολή Σχολίων