Το Νησί (Μεσσήνη) με το φακό του Πέτρου Καλονάρου,

 

Το Νησί (Μεσσήνη) με το φακό του Πέτρου Καλονάρου

Ηλίας Μπιτσάνης
3 Σεπτεμβρίου 2018
 

Ενα εξαιρετικό πολύπτυχο με 12 φωτογραφίες του Πέτρου Καλονάρου εκ των οποίων η δύο είναι από την Καλαμάτα, οι 8 από το Νησί και οι δύο από Αρχαία Μεσσήνη και Βουλκάνο.
Εχουν ληφθεί γύρω στο 1930 και δεν δημοσιεύονται για πρώτη φορά.
Περιλαμβάνονται στην επανέκδοση του βιβλίου “Ιστορία της πόλεως Μεσσήνης” του Θόδωρου Τσερπέ που επιμελήθηκε και εμπλούτισε φωτογραφικά ο Γιάννης Πλατάρος, ο ίδιος το έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο. Μερικές περιλαμβάνονται και στο λεύκωμα των ΓΑΚ Μεσσηνίας “Ηταν μια φορά το Νησί… ένα φωτογραφικό ταξίδι 1910-1974” που έγραψε και επιμελήθηκε η Αν. Μηλίτση-Νίκα.
Φυσικά επιμέρους φωτογραφίες έχουν λεηλατηθεί εμπορικά με την αφαίρεση του ονόματος και της ένδειξης που έχουν οι ξεχωριστές καρτ ποστάλ.
Η διαφορά με τις φωτογραφίες της ανάρτησης βρίσκεται στα εξής… σε συναρμογή:
1. Είναι υψηλής ανάλυσης και καθαρότητας γεγονός που επιτρέπει να διακρίνουμε σημαντικά πράγματα και λεπτομέρειες της οικιστικής διαμόρφωσης στο Νησί.
2. Αναρτώνται με τη σειρά που υπάρχουν στο πολύπτυχο και δίνουν μαι εικόνα του.
3. Φαίνεται ότι πρόκειται για έκδοση των αδελφών Κουτέλα που είχαν βιβλιοπωλείο στο Νησί όπως δείχνει η αναφορά στην πρώτη σελίδα-φωτογραφία.
Ο Πέτρος Καλονάρος είχε σπουδάσει στη Γαλλία και για αρκετά χρόνια ήταν καθηγητής Γαλλικών στην μέση εκπαίδευση, είχε υπηρετήσει και στο Γυμνάσιο Μεσσήνης γεγονός το οποίο εξηγεί την έκδοση του πολύπτυχου. Αργότερα υπηρέτησε ως καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων. Εξαιρετικός φωτογράφος και πολυγραφότατος, μετέφρασε τη γαλλική εκδοχή για το “Χρονικόν του Μορέως” στη μοναδική που υπάρχει αναφορά στο Νησί.
Το άλμπουμ υπάρχει στο ηλεκτρονική δημοπρατήριο e bay και πωλείται με τιμή εκκίνησης 214, 83 ευρώ για όσους θα ήθελαν να “χτυπήσουν” για να το αποκτήσουν.

Προβολή Σχολίων