Σκοπός


Φωτογραφικό αρχείο

www.pamisos-messini.gr

«Να διασώσουμε τις μορφές των ανθρώπων μας. Να διασώσουμε την εικόνα της πόλης. Να κάνουμε τα πρόσωπα που αποτυπώθηκαν στιγμιαία πάνω στο φωτογραφικό χαρτί, να αντέξουν στην ισοπέδωση του χρόνου και να γίνουν μάρτυρες της ιστορικής συνέχειας της μικρής μας κοινωνίας. Ένα Αρχείο μνήμης για τους παλαιότερους, ένα μάθημα σεβασμού για τους νεότερους και τους επερχόμενους συμπολίτες μας. Η στόχευση και οι προθέσεις του εγχειρήματος είναι ξεκάθαρες: Δε βιογραφούμε, δεν αξιολογούμε, δεν κρίνουμε. Υπάρχουν επώνυμοι που αγαπήθηκαν και επώνυμοι που κατακρίθηκαν, υπάρχουν άλλοι, απλοί συμπολίτες μας, αγωνιστές της καθημερινότητας, που πέρασαν αθέατοι από τη δημόσια ζωή της πόλης. Κανείς όμως, επώνυμος ή ανώνυμος, δεν πέρασε απαρατήρητος από την οικογένειά του ή από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Όλοι, όμως, έχουν τη θέση τους στο «Φωτογραφικό Αρχείο» της εφημερίδας μας, την ίδια θέση που έχουν στις καρδιές όλων μας, των οικείων τους και των άλλων. Οι φωτογραφίες των προσώπων δεν μπορεί να είναι ανώνυμες και αδέσποτες. Η προσθήκη στις εικόνες λίγων βιογραφικών στοιχείων είναι επιθυμητή και θα επιδιώξουμε να υπάρχουν. Πληροφορίες που συμπληρώνουν την εικόνα (οικογενειακές, επαγγελματικές κ.ά.) θα είναι ένα χρήσιμο βοήθημα για τον επισκέπτη του Φωτογραφικού μας Αρχείου· αλλά τόσο μόνον. Ούτε ύμνοι ούτε αναθέματα.

Αυτά για τα πρόσωπα. Αλλά και κάποιες στιγμές από τη ζωή της πόλης, που άφησαν το φωτογραφικό τους αποτύπωμα, πρέπει να διασωθούν και να γίνουν κοινό κτήμα. Δεν είναι μόνο τα πρόσωπα που απεικονίζονται σε τέτοιες ομαδικές φωτογραφίες. Είναι οι «δημόσιες εκδηλώσεις» που αποτυπώνονται, που μπορεί να μην είναι μεγαλειώδεις, είναι αυτές όμως που δίνουν μια κοινωνική ταυτότητα στους ανθρώπους, που μετατρέπουν τον οικισμό σε πόλη.

Από τις μαθητικές παρελάσεις, την υποδοχή της «Βουλκανιώτισσας», τις ποδοσφαιρικές μας ομάδες, ή τις φωτιές του «Αγιάννη». Όλα αυτά, και πολύ περισσότερα, έχουν τη θέση τους στο φωτογραφικό μας θησαυροφυλάκιο· είναι πράξεις των δικών μας ανθρώπων και πρέπει να διασωθούν. Το ίδιο ισχύει και για φωτογραφίες κτηρίων, φυσικών καταστροφών, τεχνικών έργων, στιγμές της εργασίας και της παραγωγής κ.ά., που αποτελούν μαρτυρίες για τις υποδομές και την υλική ζωή της πόλης και για τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων της.
Η διάσωση της ιστορικής μνήμης μιας πόλης είναι μια επίπονη υπόθεση. Πέρα από τους οικονομικούς πόρους, απαιτείται προσπάθεια και αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η προσπάθεια θα καταβληθεί από το Δ.Σ. του συλλόγου μας και τους εθελοντές και τις εθελόντριες που θα ενταχθούν στο έργο ή καλύτερα στο όραμα του φωτογραφικού μας Αρχείου. Η αγάπη για τον τόπο είναι υπόθεση όλων μας.»

Αυτή την ιδέα και πρόταση του σημαντικού συμπατριώτη μας, Βασίλη Παναγιωτόπουλου, αποδέχθηκε και υλοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΜΙΣΟΥ. Και βέβαια δεν θέλουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο, παρά να ξανατονίσουμε την ανυπολόγιστη σημασία που έχει αυτό το Φωτογραφικό Αρχείο για την γενέτειρά μας.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ και η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ είναι ανοιχτή και απευθύνεται σε όλους τους συμπατριώτες, στην Μεσσήνη, στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, στους απανταχού Νησιώτες όπου γης, αλλά και στους φίλους των γειτονικών περιοχών, που έχουν στα χέρια τους τέτοιο πολύτιμο υλικό.

Με τέτοιες ενέργειες, με τέτοιες πράξεις, οι πόλεις και οι πολίτες της θυμούνται το παρελθόν τους, καταγράφουν το σήμερα και αφήνουν το στίγμα τους στους νεώτερους. Αυτές οι πόλεις δεν πεθαίνουν ποτέ!!!!

ΠΑΜΙΣΟΣ

Υ.Γ. 1. Το Ηλεκτρονικό Φωτογραφικό Αρχείο, δεν είναι ένα απλό αρχείο φωτογραφιών. Κάθε φωτογραφία συνοδεύεται από την «ιστορία» της στην οποία μαζί με τα προσδιοριστικά της στοιχεία, αναφέρονται ρητά ο ιδιοκτήτης της, η πηγή από την οποία προήλθε και αυτός/ή που την ανάρτησε.

2. Σε κάθε αναρτώμενη φωτογραφία, προστίθεται αυτομάτως υδατογράφημα με την σφραγίδα του Συλλόγου και την διεύθυνση της ιστοσελίδας για λόγους προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων της φωτογραφίας και για να αποτρέπεται η αυθαίρετη χρησιμοποίησή της χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη της.

3. Οποιος θελήσει να χρησιμοποιήσει την φωτογραφία, για οποιοδήποτε λόγο,  χωρίς το υδατογράφημα, θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιδιοκτήτη της, που αναφέρεται σε κάθε αναρτώμενη φωτογραφία.