Αγία Αικατερίνη, εκκλησία, 1920


Ηλίας Μπιτσάνης

24-11-2020

Μικρό εκκλησάκι, ηλικίας 100 περίπου χρόνων, κρυμμένο στα Νησιώτικα στενά, νότια της Κολοκοτρώνη και ανατολικά της Δημ. Κούτσικα. Η Αγία Αικατερίνη που γιόρταζε σήμερα έχει τη δική της ιστορία, αν και είναι από τις νεότερες εκκλησίες της Μεσσήνης.
Το εκκλησάκι σύμφωνα με τον αείμνηστο Θόδωρο Τσερπέ, εγκαινιάστηκε γύρω στα 1920 από τον τότε Μητροπολίτη Μελέτιο. Γεννημένος το 1908 ο Τσερπές, με το σπίτι του πολύ κοντά στο εκκλησάκι, αποτελεί μια απολύτως αξιόπιστη πηγή για την χρονολόγηση κτήσης του. Αρχικά ήταν μετόχι της Μονής Σινά και αυτός είναι ο λόγος που τιμάται το όνομα της Αγίας Αικατερίνης. Αργότερα πέρασε στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Μεσσηνίας.
Για την ενίσχυση της εκκλησίας είχε ιδρυθεί ομώνυμος σύλλογος στον οποίο πρόεδρος ήταν η Σταυρούλα Γ. Καρατζά (δεύτερη σύζυγος του παλαιού δημάρχου Γεώργιου Καρατζά, του οποίου το σπίτι επίσης βρισκόταν πολύ κοντά στην εκκλησία), αντιπρόεδρος η Σταυρούλα Γ. Βαλσαμάκη, γραμματέας η Αμαλία Μπουρατίνου και ταμίας η Χαρίκλεια Παπαδοπούλου. Περί τα τέλη Μαΐου 1921, πραγματοποιήθηκε συναυλία του περίφημου μανδολινίστα Νίκου Πετρόπουλου, για την ενίσχυση της εκκλησίας.
Το 1926 έγινε έρανος στην Αμερική για τον εξωραϊσμό της εκκλησίας κατά τον οποίο συγκεντρώιηκαν 83 δολλάρια και στάλθηκαν στην Σταυρούλα Καρατζά για να τα καταθέσει στο ταμείο της εκκλησίας. Από τα ονόματα φαίνεται πως ήταν πολλοί Νησιώτες της ομογένειας: Φώτιος Ι. Αθανασόπουλος, Παν. Ι. Καμπέας, Γεωργ. Ι. Καμπέας, Παναγ. Δ. Γιαλελής, Ιωαν. Π. Καμπάς, Φιλ. Δ. Μαλοίτης, Νικ. Σ. Κοπιτόρης, Παναγ. Κ. Νικητόπουλος. Δημ. Α. Ρουσόπουλος, Αριστ. Αποστολόπουλος, Γεώργιος Δ. Στυλιανόπουλος, Κωνστ. Πριόβολος, Παν. Παυλόπουλος, Θεοδ. Β. Νικολόπουλος, Αλέκος Κόκκορης, Παν. Β. Γκανάς, Γεωργ. Β. Νικητόπουλος, Λεων. Β. Κορονιός, Ιωάννης Σχοινάς, Δημ. Β. Μαυρόκολας, Γεωργ. Φαρμάκης, Νικ. Διαμαντόπουλος, Β. Πετροχιλάς, Περ. Κόκκορης, Δημ. Γ. Θεοδωρακόπουλος, Σταύρος Καρελλάς, Χρήστος Κ. Πασσάς.
“Σπαράγματα” ιστορίας για ένα “κρυφό” εκκλησάκι στον αστικό ιστό…
[Η εικόνα από το χάρτη google για όσους δεν γνωρίζουν και θέλουν να εντοπίσουν τη θέση στην οποία βρίσκεται το εκκλησάκι]

Αλέξης Ζορμπάς Στέφανος Ληναίος

Σε αδιέξοδο στενάκι.. Απέναντι κάποτε η Αγροτική.. Στη γωνία το σπίτι της προοδευτικής οικογένειας Στέφανου Ζαλμά.. Και της οικογένειας Μιχαλόπουλου ( Σαούλου..).Τα πιο πολλά βαφτίσια.. Πιτσιρίκια τρέχαμε στα σπίτια, λέγαμε το όνομα και …χαρτζιλίκι.. Ατέλειωτη πηγή ο θείος μου και μεγάλος μου Δάσκαλος Θόδωρος Τσερπές..

 

Σταυρος Καλογεροπουλος

Αγία Αικατερίνη

Ενα μικρό κρυμμένο εκκλησάκι στη Μεσσήνη

Σ’ αυτό το εκκλησάκι κάθε απόγευμα και ανελλιπώς για 60 περίπου χρόνια άναβε τα καντήλια η γιαγιά μου η Πετρού (μάνα του πατέρα μου) που έμενε εκει κοντά στη γειτονιά..

Δείτε επίσης:

https://beneas13.blogspot.com/2017/11/blog-post_27.html?fbclid=IwAR2uHt4g3JHmwDSwz0LFkx8_sNU-Mp9eq2hwGSxv1ywoIz9drI94cNm3HCk

https://beneas13.blogspot.com/2019/11/blog-post_24.html?fbclid=IwAR1wDhsIPzJqBe_i-zjubmMLaKktouT-ANYQok5T21SThG_vsLm_D3PLXlI

 

Προβολή Σχολίων