απολυτήριο δημοτικού, ιδιωτικό σχολείο, Στέρνα, 1911

Ενα κειμήλιο ηλικίας 109 ετών με… σημειολογία: Απολυτήριο του παππού Θανάση από την τρίτη τάξη του δημοτικού σχολείου Στέρνας το 1911. Το οποίο όπως φαίνεται είχε γίνει… «ιδιωτικό» καθώς η λέξη έχει γραφτεί με το χέρι πάνω από το τυπωμένο «δημοτικό». Και σημείωνε και τη διαγωγή… μειωμένη στο «κοσμία», κάποιο παιδικό… ανδραγάθημα θα είχε κάνει.
Παυλοπούλου Αγγελική Κειμήλιο πράγματι! Μου έκανε εντύπωση στο όνομα του πατρός, αντί για όνομα γράφει: «ορφανός». Δηλαδή όταν πέθαινε ο κάποιος γονιός έπαυε να έχει όνομα; Καλά της μητέρας, γνώριζα ότι τότε δεν το έγραφαν. Λυπηρό.
Κώστας Αδαμόπουλος
Χρειάζεται κάποια έρευνα Ηλία για το τι μπορεί να συμβαίνει αφού στην Στέρνα ιδρύθηκε δημοτικό σχολείο για πρώτη φορά το 1962 .
Ηλίας Μπιτσάνης Το «ιδιωτικό»με προβληματίζει Κώστα, προφανώς σημαίνει πως δεν ήταν δημοσυντήρητο, ίσως πλήρωναν το δάσκαλο οι οικογένειες των μαθητών…
Bill Theodoropoulos Μα πάντοτε τους δασκάλους μέχρι το 1960 κοντά ,τους πλήρωναν εξ ολοκλήρου οι γονείς. Έχω αδέρφια που πήγαιναν σχολείο πριν το 1940 και μέχρι το 1963 (; λίγο πιο πριν από τότε 1963 σταματισε η πληρωμή τους απ’ τους γονείς. Πάντως μέσα στη δεκαετία του 1950!!!! )
Επίσης η Στέρνα ποτέ δεν είχε δημοτικό σχολείο και το 1963 ιδρύθηκε σε λυόμενο ….. Όλα τα παιδιά πήγαιναν στο Λωί- Διόδια….
Πρέπει επομένως να ερευνηθεί . Έχω διαβάσει πως κάπου στις αρχές εκείνων των πρώτων χρόνων της ίδρυσης του χωριού Στέρνα και οδό μεγάλωνε το χωριό και μέχρι το 1963 πάντα γινόντουσαν προσπάθειες συνεχείς για ίδρυση κοινότητας και Δημοτικού στη Στέρνα….., μάλιστα με δεδομένο της ιδιωτικότητας πληρωμής των δασκάλων , πιθανόν να ανάγεται σε προσπάθεια ίδρυσης του Δημοτικού που πιθανόν να μην αναγνωρίστηκε απ’ το κράτος; Πιθανόν!!!!

Κώστας Αδαμόπουλος Bill Theodoropoulos Bill το σχολείο ιδρύθηκε στην Στέρνα τον Σεπτέμβριο του 1962, εγώ τότε επηγα στην 4η τάξη, και στεγάστηκε για 10 χρόνια περίπου στο σπίτι του Νικολάκη Λαμπρόπουλου που ήταν πίσω από την σημερινή αποθήκη του Θωμά Φωτεινόπουλου ,ύστερα έγινε το λυομενο στο Καταραχι .
Θεοδωρος Θεοδωρ-κάτω βούταινα Πεπει να εγινε το λυόμενο 68-89, γιατι απο τοτε ερχομουν στην Στερνα και το θυμαμαι να γινεται ισως και το 69.Μετα το 70 που μειναμε εκει παιζαμε μπαλα στο προαυλιο και μας εδιωχναν.Ειχαμε κανει βοηθητικο γηπεδο τα αλωνια πισω απο το ελαιοτριβειο.Οσο για το ενδεικτικο νομιζω γραφει τον τοπο κατοικιας του παιδιου και οχι του την εδρα του Σχολειου το »ιδιωτικο» με προβληματιζει και μενα
Ηλίας Μπιτσάνης Θεοδωρος Θεοδωρ-κάτω βούταινα όχι, γράφει «Ιδιωτικόν Σχολείον Στέρνης» και στο κάτω μέρος «εν Στέρνη»…
Θεοδωρος Θεοδωρ-κάτω βούταινα συμφωνοι ,απλως υποθετω επειδη ακριβως ηταν ιδιωτικο,θα πηγαιναν ισως καποια παιδια απο τα γυρω χωρια,που ειχαν να πληρωσουν και μηπως εβαζαν στον καθενα το χωριο του. Π.Χ στα πτυχεια γραφουν τον τοπον καταγωγης»ορμωμενος»…
Bill Theodoropoulos Κώστας Αδαμόπουλος ναι , αλήθεια έτσι είναι όπως τα λες. Θυμάμαι που κοροϊδεύαμε πως η Στέρνα έχει » ψεύτικο» σχολείο λυόμενο που το έβαλε η χούντα……..
Dionisia Kollatou Oyefuga Ηλίας Μπιτσάνης Ακριβώς έτσι.Και σε μας ,ο δάσκαλος έφυγε γιατί οι γονείς δεν του κατέβαλαν τα δίδακτρα!
Χριστίνα Φίλιππα Bill Theodoropoulos όχι δεν είναιι ακριβώς ετσι. Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απο τα μέσα του 19ου αιώνα ονομάστηκαν δημοτικά ακριβώς γιατί τα συντηρούσε ο δήμος. Ομως υπήρχαν και ιδιωτικά σχολεία όσο και να σας φαίνεται περίεργο. Κυρίως δασκάλες τα ιδρυαν. Επίσης επιτρεπόταν να διδάσκεις και στο ιδιωτικό και στο δημόσιο σχολείο.
Nikolaos Karkanias ΕΓΩ ΘΥΜΑΜΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕ ΕΓΡΑΦΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1962 ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΑΜΕ.
1
Σμαραγδή Κατσιβαρδέα εκεινα τα χρονια ακομα και οι παιδικες αταξιες τους ακολουθουσαν ολη τη ζωη και τους εβγαζαν και το αναλογο παρατσουκλι
Προβολή Σχολίων