Εκτοπισμένες στην Μεσσήνη, 1971

 

Ο χρήστης Ηλίας Μπιτσάνης είναι με το χρήστη Νίκος Κολοκοτρώνης.

20-12-2023
Ηταν κάπου μεταξύ του 1970 και του 1972 όταν στο Νησί εμφανίστηκαν τρεις κυρίες άγνωστες στον τόπο. Όταν είχε καλό καιρό έκαναν βόλτες στους μεγάλους δρόμους της πόλης, πάντα καλοντυμένες και περιποιημένες. Περνούσαν μπροστά από το σπίτι του Γαλανόπουλου που μέναμε στην Καπετάν Κρόμπα και έφθαναν μέχρι το συνοικισμό. Σιγά-σιγά διαδόθηκε, ήταν κομμουνίστριες που εκτοπίστηκαν στο Νησί. Το γιατί θεωρήθηκε ο γενέθλιος τόπος κατάλληλος για… εκτόπιση δεν γνωρίζω. Γεγονός όμως είναι ότι για εκείνους που ήταν βαθιά επηρεασμένοι από την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, η ευγένεια και η εμφάνιση των τριών κυριών ήταν… ένα σοκ. Δεν είχαν πολλές επαφές με τους ντόπιους, μόνο για τις αναγκαίες συναλλαγές αλλά στο δρόμο μιλούσαν σε όλους καλοσυνάτα. Τα χρόνια πέρασαν και μάθαμε ότι δεν ήταν απλώς κομμουνίστριες αλλά στελέχη του ΚΚΕ και οι δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής:
Η Ρούλα Κουκούλου, η Αύρα Παρτσαλίδου και η Μαργαρίτα Κωτσάκη.
Και τα έφερε η ζωή να βρεθούμε πάλι από κοντά τη δεκαετία του 1980, κυρίως με τη Ρούλα Κουκούλου, η οποία ως μέλος του Πολιτικού Γραφείου καθοδηγούσε την Οργάνωση Ανατολικής Πελοποννήσου της οποίας ήμουν μέλος του Γραφείου Περιοχής. Είχε φιλοξενηθεί πολλές φορές στην Καλαμάτα, ορισμένα καλοκαίρια παραθέριζε στο Πεταλίδι, στο σπίτι του σπουδαίου χαράκτη Τάσσου (Αλεβίζου). Εκεί την είχαμε επισκεφθεί μαζί με άλλους συντρόφους, όταν είχε έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο γιός της (από το γάμο με το Νίκο Ζαχαριάδη) και βρίσκονταν μαζί. Μιλούσε πάντα με συμπάθεια για τους ανθρώπους του γενέθλιου τόπου που φέρθηκαν ευγενικά και για τη βοήθεια των ανθρώπων που βρέθηκαν εκ των πραγμάτων πολύ κοντά τους. Το ίδιο και η Αύρα Παρτσαλίδου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, όταν συναντιόμασταν στην Αθήνα.
Τις μνήμες ξύπνησε η φωτογραφία που υπάρχει στο αρχείο του ΚΚΕ και είχε την καλοσύνη να μου στείλει ο πολύ καλός φίλος και σύντροφος από τα παλιά Νίκος Κολοκοτρώνης.
Η λήψη έχει γίνει στο πάρκο του Νησιού, από αριστερά απαθανατίζονται η Αύρα Παρτσαλίδου, η Μαργαρίτα Κωτσάκη και η Ρούλα Κουκούλου. Εχει ημερομηνία 23/10/1971 και τη σφραγίδα του φωτογραφείου Τάση Γκιούλου στην πίσω πλευρά.
Θερμές ευχαριστίες στο Νικόλα, είναι μοναδικό ντοκουμέντο για εμάς που ζήσαμε ως μαθητές εκείνη την εποχή αλλά και για τον τόπο μας!

Ηλίας Μπιτσάνης

Η φωτογραφία στο παγκάκι που γράφει σε σχόλιο ο φίλος Γιάννης, είναι αυτή που έχει δημοσιευτεί στο «Ριζοσπάστη» στις 14/12/2003 και μου έστειλε μόλις ο Νικόλας

Σταυρούλα Σαραντοπούλου

Ηλία κυκλοφορούσε τότε ότι μια μέρα χειμώνα καιρό η Ρούλα Κουκουλου πήρε ταξί και πήγε στην Μπούκα .Ακολούθησε και αστυνομικός φύλακας. Η Ρούλα Κουκουλου κάθισε στην Μπούκα μέχρι το απόγευμα. Ο Αργύρης πέρα δώθε, νηστικός ολόκληρη την μέρα .

Σταυρούλα Σαραντοπούλου

Πρέπει να έμεναν στο ύψος του καταστήματος με τις κουβέρτες του Γιάννη του Ζέρβα απέναντι σε κάτι στενά.

Ηλίας Μπιτσάνης 

Σταυρούλα Σαραντοπούλου νομίζω στου Παναγόπουλου έμεναν…

Παναγιώτης Γαβράς

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…Τις θυμάμαι να κανουν βολτα πηγαίνοντας είτε προς τον Παμισο, είτε προς την πλατεία. Μας εδειναν καραμελιτσες…Και βρισκοντουσαν αρκετοί, που μάς έλεγαν να μην τις πάρουμε, γιατί αυτές ήταν κακιες. Ονόματα δεν λέω αν και θυμάμαι…Εξ άλλου οι νεκροί «δεδικαιωνται»…Η εικόνα πάντως ήταν τέτοια, που κανείς δεν μπορούσε να την αναιρέσει. Τρεις πολύ καλωσυνατες και ευγενικές Κυρίες με γνήσια αγάπη για τα παιδιά. Γιαυτό ακόμα θυμάμαι τις καραμελιτσες πού μάς έδιναν…ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Φημες αναφερουν οτι ενα απογευμα μπηκαν στου Βαλσαμακη. Ο «Μπαμπης» περιμενε στη πορτα. Αυτες ομως βγηκαν απο την άλλη πορτα και ο «Μπαμπης» τις εχασε και ετρεχε να τις βρει αλαφιασμενος

Γιαννης Ζερβας

Ο χωροφυλακας που τις παρακολουθουσε ηταν ο Ηλιας ο Τσάκαλης οχι ο Μπάμπης ο Νευρικός. Ο μπαρμπα Λιας εμεινε στην Μεσσηνη ως τα γεραματα του ζει δε ακομα η γυναίκα του η κυρά Ζωή . Πολλές φορές αναφέραμε τα γεγονότα της επταετίας και τις παρακολουθήσεις του , με χιούμορ πια και πειράζοντας τον για τις διαφορες γκάφες. Το σπίτι που εμεναν οι τρείς κυρίες ηταν στην γωνία αριστερα πριν το Παγοποιείο οπως παμε Καλαματα,απεναντι απ του Ηλιόπουλου. Στις συζητήσεις δε αποκαλούσε τους αριστερούς «ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΆΣ» οχι κουμουνιστές.

 Σταυρος Καλογεροπουλος

Γιαννης Ζερβας ναι ο μπάρμπα Λίας με τα χέρια πίσω στη μέση παρακολουθουσε τις κύριες κάνοντας τον αδιάφορο…
ιωαννησ δουρδουνησ

Έβγαιναν μια ορισμένη ωρα και οι τρεις μαζι και πήγαιναν στο Πάρκο.
Τις ακολουθούσε ένας Αστυνομικός στα 5 μέτρα και δεν ήξερες αν τις παρακολουθεί η τις προστατεύει ,πάντως ηταν υπό περιορισμό .
Θυμιζω τότε το ΚΚΕ ηταν παράνομο καθώς και η ηγεσία του
Αν η Κουκουλου ηταν ΠΡΩΗΝ Γυναικα του Ν Ζαχαριαδη θα έπρεπε να την προσέχουν περσσοτερο.
Οι Νησιώτες προσπαθούσαν να μην βρίσκονται στο δρόμο τους.
Σκεφτείτε ένας χαιρετισμός μπορεί να εκλαμβάνετο ως συνεργασία και έπειτα άντε να ξεμπέρδεψεις με την Αστυνομία. Χούντα είχαμε τότε.
Δημητρης Μοσχοβιτης

Καλοκαίρι στην <ΤΙΤΑΝΙΑ> και οι τρεις εκτοπισμένες κυρίες μπαίνουν στο σινεμα πίσω τους ο κυρ Ηλίας βλέπει που κάθισαν και φεύγει. Το εργο <Μασίστας εναντίον Ουρσους😅> Μετα απο λίγο επιστρέφει με την γυναίκα του και κάθεται ακριβώς πίσω τους να απολαύσουν την ταινία. Τα φώτα σβήνουν και αρχίζει το εργο αμέσως αυτές σηκώνονται και φεύγουν 😀 τέτοιο καψόνι δε το περίμενε ο κυρ Ηλίας. Ημουνα μέσα και παρακολουθησα ολο το συμβάν!!!!! ΥΓ. Τον κυρ Ηλία δεν τον γνώριζα τότε προς αρση παρεξηγησεων
Νίκος Κολοκοτρώνης

Η Μεσσήνη δεν αποτελούσε ιστορικά χαρτογραφημένο τόπο εξορίας για τους κομμουνιστές. Ήταν όμως η ιδανική πόλη για την δικτατορία, εκείνα τα χρόνια, να φιλοξενήσει τρεις υπερήλικες γυναίκες, ταλαιπορημένες και με σοβαρά προβλήματα υγείας από τον πολυετή εγκλεισμό τους στις φυλακές! Πάνω από τα 65 χρόνια η Μαργαρίτα με την Αύρα και στα 55 η Ρούλα δεν αποτελούσαν σοβαρό κίνδυνο για ένα συντηρητικό τόπο όπως ήταν το Νησί. Ποιόν να επηρεάσουν και πως να δραπετεύσουν; Οι χαφιέδες να ΄ναι καλά! Συνάμα τους εξασφάλιζε τα στοιχειώδη. Ήταν φυσιολογικό καθόσον η διεθνής κατακραυγή ανάγκαζε τη Χούντα να χαλαρώσει κάπως τα μέτρα εκείνη την περίοδο!
Προβολή Σχολίων