Εξέδρα Φιλαρμονικής, 1930

Απόσπασμα φωτογραφίας από το Νησί του 1930 σε μεγέθυνση έτσι ώστε να επικεντρώσουμε στην περίφημη εξέδρα της Φιλαρμονικής που διακρίνεται στο κέντρο.
Βρισκόταν στη νότια πλευρά της μεγάλης πλατείας, μπροστά από τα δημοτικά μαγαζία, απέναντι και βόρεια από το φαρμακείο Σταυρόπουλου.
Είχε κατασκευαστεί με χρηματοδότηση από τον Παπακοροβέση το 1912, ήταν πέτρινη όπως φαίνεται στη φωτογραφία και είχε σχήμα οβάλ, τα σκαλάκια διακρίνονται στη νότια πλευρά της.
Πάνω στην εξέδρα έδινε συναυλίες η Φιλαρμονική και κατεδαφίστηκε το 1931.

Ισως γιατί είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για «τετραγωνισμό» της πλατείας που περιλάμβανε και την κατεδάφιση των δημοτικών μαγαζίων. Η οποία καθυστέρησε επειδή έδινε σημαντικά έσοδα στο δήμο αλλά κατεδαφίστηκαν με εντολή του Νομάρχη Παπαδήμα λίγο πριν τον πόλεμο…

Και εδώ άλλη μια αναφορά με φωτό από την βόρεια πλευρά


http://www.pamisos-messini.gr/uncategorized/%ce%b5%ce%be%ce%ad%ce%b4%cf%81%ce%b1-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-1930/

Για δυό δεκαετίες περίπου στην πλατεία της Μεσσήνης (Νησί) “δέσποζε” κατά έναν τρόπο η οβάλ εξέδρα από την οποία έπαιζε η Φιλαρμονική της πόλης. Βρισκόταν στην πάνω πλευρά της πλατείας και στη φωτογραφία από τη θέση των άλλων κτηρίων μπορούμε να υπολογίσουμε την ακριβή της θέση. Η φωτογραφία είναι του 1930, πίσω από την εξέδρα διακρίνεται η νότια πλευρά των “δημοτικών μαγαζίων” (ήταν ακριβώς στη νοτιοδυτική πλευρά της σημερινής πλατείας) και πιο πίσω το κτήριο που στέγασε αργότερα το φαρμακείο Σταυρόπουλου. Στο βάθος το κτήριο που υπάρχει και σήμερα, το οποίο για 25 χρόνια στέγασε το ξενοδοχείο “Πάμισος” και αργότερα γνώρισε διάφορες χρήσεις.
Η εξέδρα κατασκευάστηκε το 1912 με χρηματοδότηση του παπά Κοροβέση όπως διαβάζουμε στο “Θάρρος” τον Μάρτιο αυτού του χρόνου: “Η πόλις μας, το μικρόν και άσημον Νησίον αν δεν είχε την ιδιωτικήν πρωτοβουλίαν και τας δωρεάς των ευγενών της τέκνων, θα ήτο ερριμένον εις την αφάνειαν και το έρεβος. Αι εφημερίδες θα διεξήρχοντο τα καθέκαστα της πόλεως εν… αφασία.
Μετά την απόκτησιν μουσικής, δια την οποίαν σεμνυνόμεθα, και η οποία τιμήν προσδίδει εις το πανταχόθεν εγκαταλελειμένον Νησί, έρχεται να επισφραγίση την τελειοποίησιν αυτής ευγενής και αξία επαίνου πράξις του λαμπρού υφ’ όλας τας απόψεις αιδεσιμωτάτου οικονόμου μας κ. Κοροβέση, όστις εδώρησεν ολόκληρον το ποσόν δια την κατασκευήν λιθίνης εξέδρας, εφ’ ής θα παιανίζει η μουσική μας. Αδολα και ειλικρινή συγχαρητήρια προς τον λειτουργόν τούτον του Υψίστου όστις βαθέως αντιλαμβάνεται τον προορισμόν του”.
Η εξέδρα γκρεμίστηκε μετά από 19 και πλέον χρόνια, όπως πληροφορούμαστε από επιστολή διαμαρτυρίας (υπογράφεται ως “ένας Νησιώτης”) που αναφέρει: “Ο αέρας του γκρεμίσματος κάθε ιερού στο δύσμοιρο αυτό τόπο, φαίνεται πως φύσηξε και στο Νησί. Αλλοιώτικα δεν εξηγείται το γεγονός πως το Κοινοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος σοβαρός, αποφάσισε να γκρεμίση την εξέδρα πούπαιζε πρώτα η Φιλαρμονική μας και που είναι ζήτημα αν υπάρχουν άλλες δύο-τρεις σ’ όλη την Πελοπόννησο. Ο Πρόεδρος της Κοινότητος, φυσικά, μπορεί να μην πολυκαταλαβαίνει απ΄απ’ αυτά τα πράγματα, και γιαυτό την γκρέμισε. Αλ’ οι άλλοι σύμβουλοι; Ο λαός του Νησιού τι κάνει; Γιατί δεν διαμαρτύρεται, ώστε λοιπόν, δεν υπάρχει κανείς που να ενδιαφέρεται για τη Μεσσήνη;”.
Για την ιστορία, πρόεδρος της Κοινότητας εκείνη την εποχή ήταν ο Σπήλιος Ποτηρόπουλος που είχε σημαντική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα τα προηγούμενα χρόνια ως εκ των ιδρυτών και πρόεδρος για ένα διάστημα της Φιλοπροόδου Ενώσεως Νέων Μεσσήνης.

Προβολή Σχολίων