Η πλατεία τη δεκαετία του 1950

Ο χρήστης Ηλίας Μπιτσάνης είναι με το χρήστη ιωαννης παρασκευοπουλος.

23-2-2023
Μια μοναδική φωτογραφία της πλατείας Μεσσήνης τη δεκαετία του 1950, σε μια άγνωστη διαμόρφωση.
Πρέπει να είναι γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1950 γιατί έχουν ολοκληρωθεί η περίφραξη και η διαμόρφωση του πάρκου. Η λήψη έχει γίνει από ψηλά από την Εθνική Τράπεζα.
Δείχνει ότι υπάρχει μια νησίδα προς τη δυτική πλευρά η οποία μάλιστα είναι φυτεμένη. Πάνω σε αυτή υπάρχει μια κατασκευή που θα πρέπει να είναι ηρώο, στη μεγέθυνση της φωτογραφίας δείχνει να υπάρχουν μπροστά στεφάνια. Ισως μετά από κάποια εκδήλωση αφού υπάρχει μια «υποψία» (σπάει η φωτογραφία στη μεγέθυνση) από στρατιώτη και αξιωματικό μπροστά από την κατασκευή. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν πρόκειται για μόνιμη κατασκευή ή για «λυόμενη», κάτι που ήταν σύνηθες όταν δεν υπήρχαν μαρμάρινα μνημεία.
Τη φωτογραφία έχει αναρτήσει από το δικό του αρχείο ο φίλος συμπατριώτης Γιάννης Παρασκευόπουλος…

Δήμητρα Πριστούρη-Χιώτη

Ηλία, ήταν λυόμενη η κατασκευή, εκεί..

 Δήμητρα Πριστούρη-Χιώτη

Ηλίας Μπιτσάνης ναι, Ηλία τη θυμάμαι πολύ καλά.Υπηρχε δρόμος με δέντρα, μεταξύ της πλατείας και του πάρκου.Ηταν την δεκαετία του 50, όπως γράφεις

Βασίλειος Χριστόπουλος

Σαφως προκειται για λυομενη κατασκευη του Ηρωου τοτε. Προκειται για ημερομηνια Εθνικης Εορτης, ειτε 25ης Μαρτιου ειτε 28ης Οκτωβριου. Οσο για τη νησιδα δυτικα, αυτη επι Δημαρχου Δ. Κουτσικα καταργηθηκε τη 10ετια 1960.

 Ηλίας Μπιτσάνης

Βασίλειος Χριστόπουλος πρέπει να καταργήθηκε μεταξύ 1959 (χρονιά που εκλέχτηκε ο Κούτσικας) και 1961. Θέτω αυτό το » άνω όριο» γιατί το 1961 πήγα στο 3ο Δημοτικό (δευτέρα τάξη), κάναμε μάθημα στην αποθήκη της Μιχαλόπλαινας’, στα διαλείμματα ήμασταν στο πλάτωμα και στην πλατεία και δεν θυμήθηκα τη νησίδα.

Βασίλειος Χριστόπουλος

Ηλίας Μπιτσάνης Ναι Ηλια, ο Κουτσικας απο την αρχη της θητειας του, μαλλον το 1960 ξερριζωσε τα υπαρχοντα δενδρα και καταργησε την νησιδα την οποια ενωσε με την υπολοιπη πλατεια.

 ιωαννης παρασκευοπουλος

Βασίλειος Χριστόπουλος  Οι. Κούνιες και τα ελάφια τότε ήταν στην γωνία του πάρκου κατά της μεριάς του. Σπυροπούλου το κτίριο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτή η κατασκευή «Ηρωον» υπηρχε μεχρι και 1967. Εκει καταθεταμε στεφανια. Μετα στο ρολοι

Stasinakis Panagis

Μεταξύ νησίδας και πάρκου κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα.

 Βασίλειος Χριστόπουλος

Stasinakis Panagis Οχι Παναη, περνουσα απο τη νησιδα καθημερινα για να παω στο σχολειο μας (Γ’ Δημοτικο). Στην αρχη της νοτια υπηρχε πινακιδα «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ»!

 Ηλίας Μπιτσάνης

Βασίλειος Χριστόπουλος και φαντάζομαι πως όσο ήταν δήμαρχος ο Τσούσης μάλλον δεν θα παραβίαζε την απαγόρευση κανένας😉

 Βασίλειος Χριστόπουλος

Εννοειται! Αν θυμαμαι καλα υπηρχαν και ξυλινα παγκακια οπως φαινεται ενα στη φωτογραφια.
Προβολή Σχολίων