Οικογένεια Ηλιοπούλου, 1959

Η Οικογένεια Ηλιοπούλου επί το έργο.

Το θέρος και ο τρύγος είχαν σπουδαία θέση στην αγροτική ζωή του τόπου μας. Τα μέλη της οικογένειας Ηλιοπούλου βοηθούν στο πάτημα των σταφυλιών. Εργασία και χαρά. Στο πατρικό τους στην Αγία Παρασκευή, γινόταν το στύψιμο των σταφυλιών για να μπει ο μούστος στα βαρέλια.
Αριστερά, γεμάτες οι κοφίνες από τσάμπουρα (στυμμένα σταφύλια). Έχουν ήδη συμπιεστεί από τη χειροκίνητη στυφιλιά για να βγει και η τελευταία σταγόνα από τους χυμούς τους.

Από αριστερά Παναγιώτης Ηλιόπουλος, η μικρή Ασπασία Ηλιοπούλου, πρώτος βοηθός, μεταφέρει με το χάλκινο καπάκι της κατσαρόλας και τις τελευταίες ρόγες.

Στη στυφιλιά, ο αρχηγός της οικογένειας Μανώλης Ηλιόπουλος. Όρθιος πίσω του κοιτάζει τα γράδα (βαθμοί οινοποίησης) ο γείτονας Γεώργιος Κανελλόπουλος.

Βοηθός στη στυφιλιά ο Βασίλης Κοντούλης και δίπλα του η Σοφία Ηλιοπούλου. Πιο πίσω δεξιά, ο αφανής ήρωας ο κυρ Μένιος, ξαποστένει μιας και η δική του δουλειά είχε ήδη τελειώσει.

Ευχαριστώ τη κυρία Ασπασία Ηλιοπούλου – Πουλοπούλου για τη φωτογραφία.

Από Αριστερά Παναγιώτης Ηλιόπουλος, η μικρή Ασπασία Ηλιοπούλου, έπειτα Μανώλης Ηλιόπουλος, όρθιος πίσω του Γιώργος Κανελλόπουλος. Μετά ακολουθεί ο Βασίλης Κοντούλης και τελευταία δίπλα του Σοφία Ηλιοπούλου.

Βασιλική Κουρεμένου

Προβολή Σχολίων