Σαϊτοπόλεμος στην κεντρική Πλατεία, 1980

3-4-2023
Μια. Φωτογραφία. Του. 80. !!. Στην πλατεία. Της. Μεσσήνης !! Μέρες που. Φτανουν κιόλας Οι ρίζες του Σαϊτοπόλεμου βρίσκονται αρκετά πίσω στον χρόνο, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821..
Σύμφωνα με το θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή.
Oι συμμετέχοντες – αρκετοί από αυτούς είναι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές – οπλισμένοι με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και ξεσηκώνουν το πλήθος που παρακολουθεί.
Τα μπουλούκια – έτσι ονομάζονται οι ομάδες των σαϊτολόγων – αναβιώνουν το έθιμο που δίνει έμφαση στην εφευρετικότητα των Ελλήνων και θυμίζει τον ηρωισμό τους επί Τουρκοκρατίας.
Ο τρόπος που τις κρατούν και οι κινήσεις που κάνουν οι συμμετέχοντες , μοιάζουν με χορό, γι αυτό και μερικοί αποκαλούν τον Σαΐτοπόλεμο ως το ζεϊμπέκικο της φωτιάς ..
Σταυρος Μιχαλοπουλος

Από δεκαετία του 70 η φωτογραφία;
 ιωαννης παρασκευοπουλος

Συντάκτης
Μέλος με κορυφαία συνεισφορά
Σταυρος Μιχαλοπουλος 80. Και γιατί το. 70 και πίσω δεν υπήρχε το κτίριο του Σταυροπούλου. Η φωτογραφία από το κτίριο Σταυροπούλου είναι
 Κωνσταντίνος Πετρουλάκης

Πες μας όμως και για τα κομμένα χέρια, για τον «θρύλο» όπως γράφεις.
ιωαννης παρασκευοπουλος

Κωνσταντίνος Πετρουλάκης τα έθιμα. Είναι η ιστορία του τόπου. Μας. Όταν όμως περιτριγυρίζονται από ανευθηνους φυσικό και επόμενο να γίνουν ατυχήματα παντού σε ότι κάνουμε υπάρχουν ατυχήματα όταν στο ξαναλέω υπάρχουν ανευθηνα άτομα τόπος χωρίς έθιμα και ιστορία. Είναι ένα τίποτα πιστεύω να σε κάλυψα καλή συνέχεια
Προβολή Σχολίων