Οικογένεια Καρατζά, 1860

Ηλίας Μπιτσάνης

14 Ιουλίου

Ο αδερφός του Γεώργιος ήταν φαρμακοποιός στο Νησί, διέθετε ιδιόκτητο τυπογραφείο στο οποίο εκδόθηκε η πρώτη εφημερίδα του Νησιού ο “Πάμισος” (1872-1883). Την εποχή της δημαρχοντίας του Ιωάννη Καρατζά υπηρέτησε ως δημαστυνόμος. Εξελέγη πρώτη φορά δήμαρχος τον Ιούλιο του 1887 μέχρι τον Ιούλιο του 1891 και τη δεύτερη φορά από το Σεπτέμβριο του 1903 μέχρι τον Ιούλιο του 1907. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δημαρχοντίας του κατασκευάστηκε το Δημαρχείο (Μουσείο Κατσουλίδη σήμερα) και η εκκλησία του Αγιάννη που είχε κατεδαφιστεί στους σεισμούς του 1886. Στη διάρκεια αυτή και ειδικότερα το 1890 ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα “δημοτικόν Γυμνάσιον εν Μεσσήνη”που συντηρούσε ο Δήμος Παμίσου. Λίγο πριν την ίδρυση επιβλήθηκε πρόσθετος φόρος στη σταφίδα και τα σύκα της περιοχής για τη συντήρηση του σχολείου. Οταν τα χρήματα δεν έφθαναν επιβάλλονταν νέοι φόροι ή χρησιμοποιούνταν πόροι του Λιμενικού Ταμείου.
Ο αδερφός τους Αντώνιος σπούδασε νομικά στη Γερμανία όπου και αρίστευσε, ενώ επέστρεψε στο Νησί το 1882. Δραστηριοποιήθηκε στην Αθήνα και εκλέχτηκε βουλευτής Μεσσήνης το διάστημα από 3 Μαΐου 1892 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 1895 και το διάστημα από τις 16 Απριλίου 1895 μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 1898. Το Σεπτέμβριο του 1899 διορίστηκε Νομάρχης Αργολιδοκορινθίας καθώς ήταν οικογενειακός φίλος του Θεοτόκη. Διετέλεσε και Νομάρχης Αττικής, πέθανε και κηδεύτηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1903. Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εμπρός” για την κηδεία πληροφορούμαστε ότι ο τέταρτος αδελφός ήταν ο Δημήτριος, που όπως φαίνεται δεν είχε ασχοληθεί με την πολιτική.
Η οικογένεια Καρατζά σταδιακά μετακινήθηκε από το Νησί, με τελευταίο τον Ηλία Καρατζά (γιό του δημάρχου Γεώργιου) ο οποίος σπούδασε φαρμακοποιός στη Γερμανία και για ένα διάστημα ασχολήθηκε στην ορυζοκαλλιέργεια με την ίδρυση συνεταιρισμού και εργοστασίου. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην Καλαμάτα όπου διετέλεσε πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου και Περιφερειακός Εφορος Προσκόπων. Διορίστηκε από τους Γερμανούς δήμαρχος Καλαμάτας το χειμώνα του 1944. Συνελήφθη στις 9 Σεπτεμβρίου 1944, δικάστηκε και καταδικάστηκε από το ανταρτοδικείο του ΕΛΑΣ και εκτελέστηκε στις 16 του μήνα.

* Ο δρόμος μπροστά από το δημαρχείο φέρει το όνομα του Ιωάννη Καρατζά. Το όνομα του Γεώργιου Καρατζά έχει δοθεί σε κάθετο δρόμο και στην περιοχή που υπήρχαν τα σπίτια της οικογένειας.

Προβολή Σχολίων