Το τρένο στο Νησιώτικο πανηγύρι
Το τρένο στην Πελοπόννησο ήταν μια «επανάσταση» στο πλαίσιο του αστικού μετασχηματισμού.
Ανοιξε δρόμους, άλλαξε τη ζωή, έφερε πιο κοντά τους τόπους, ευνόησε τις μετακινήσεις και προκάλεσε χωροταξικές αλλαγές στην οίκηση και την οικονομική δραστηριότητα. Και όμως εγκαταλείφθηκε από το κράτος στο βωμό των συμφερόντων του συμπλέγματος της αυτοκινητοβιομηχανίας, απαξιώθηκε σταδιακά και έβαλε λουκέτο την εποχή του «εκσυχρονισμού» των μεγαλοεργολάβων.
Πριν κάτι χρόνια έστω και εποχιακά αποτελούσε «ατραξιόν» για το Νησιώτικο πανηγύρι, δείγμα θετικό προαστιακής λειτουργίας αλλά τώρα όχι μόνον δεν δρομολογείται εποχιακά αλλά και το κλαρί έχει ανέβει δύο μέτρα στις γραμμές για να θυμίζει την εγκατάλειψη.
Για τη «μια όψη» του ρόλου που έπαιξε σε σχέση με το Νησί (Μεσσήνη), το πρόγραμμα δρομολογίων για το πανηγύρι το 1896, μόλις 5 χρόνια μετά τη λειτουργία της γραμμής.
Για τη «μια όψη» του ρόλου που έπαιξε σε σχέση με το Νησί (Μεσσήνη), το πρόγραμμα δρομολογίων για το πανηγύρι το 1896, μόλις 5 χρόνια μετά τη λειτουργία της γραμμής.
Συνολικά 14 δρομολόγια, το πρώτο έφευγε από την Καλαμάτα στις 6 και 5′ το πρωί και το τελευταίο έμφορτο από κόσμο ξεκινούσε από το Νησί στις 11 και 20′ το βράδυ.
Για την «άλλη όψη» θα μιλήσουμε μια άλλη φορά…[Απόκομμα από την εφημερίδα «Φαραί» 20/8/1896 γιατί τότε το πανηγύρι γινόταν στα «Εννιάμερα»]
Για την «άλλη όψη» θα μιλήσουμε μια άλλη φορά…[Απόκομμα από την εφημερίδα «Φαραί» 20/8/1896 γιατί τότε το πανηγύρι γινόταν στα «Εννιάμερα»]
Giorgos Liakouris
η πιο όμορφες αναμνήσεις… Θυμάμαι πηγαίναμε οικογένειακός ο πατέρας η μάνα και τα τέσσερα παιδιά στο πανηγύρι της Μεσσήνης κάθε χρόνο την δεκαετία του εξήντα από την Καλαμάτα με τον Καρβουνιάρη από το πρωί και γυρίζαμε αργά σχεδόν με το τελευταίο τρένο… στο Νησί είχε σπίτι ένα φιλικό ζευγάρι και μας φιλοξενούσε…
Νικόλαος Χαϊδεμένος
Η αιτια που σταματησε η λειτουργια του τραινου,ητανε ο πολυ λιγος αριθμος επιβατων που ανεβαιναν για την. Αθηνα.. .
Εγω. .απο το 1976που ανεβηκα στην. Αθηνα, μεχρι το2008 που ξαναγυρισα εδω, οι μετακινησεις μου, ηταν με το τραινο .
Οσακις ανεβαινα στην. Αθηνα απο την. Καλαματα, η πληροτητα τουτραινου(απο. Καλαματα,μεχρι. Τριπολη),δεν ηταν ουτε30*’%.
Το τραινο γεμιζε απο την. Κορινθο μεχρι την. Αθηνα.. . Αυτο το πραγμα,το παρατηρουσα κατ επανσληψη ολα αυτα τα32χρονια. Με πολλους φιλους μου που ειχα συζητησει, μου ειχαν πη, οτι προτιμουν να ανεβαινουν με τα αυτοκινητα τους, γιατι ηταν κατα πολυ μικροτερη η διαδρομη απο αυτη του τραινου. Σ αυτο, ειχαν δικιο,αλλα η τιμη του εισιτηριου του τραινου με αυτη του εισιτηριου του . ΚΤΕΛ, ηταν πολυ πιο φθηνοτερη.,το τραινο ειχε παντα σκευοφορο, με την οποια εγω κατεβαζα κατα κσιρους, πολλα πραγματα απο την. Αθηνα, ειχε μπαρακι,ειχε τουαλετες,και γενικα ,το ταξιδι ηταν πολυ ομορφο και γραφικο ,παρα τις πολλες τουωρες. Η μη προσελευση ομως του κοσμου,που δυστυχως εφθινε μερα την ημερα,θεωρησαν την διαδρομη αγονη, κι ετσι, το τραινο εγκαταλειφτηκε. .
Πριν απο δεκα ή εικοσι χρονια,ειπαν οτι το τραινο θα ξαναλειτουργηση,δοθηκαν πολλα χρηματα για την βελτιωση των γραμμων,αλλα και παλι το τραινο δεν λειτουργησε κι ουτε λειτουργει μεχρι σημερα. Φιλοι μου δε, απο. Βαλυρα ,. Σκαλα, και καποια αλλα χωρια που το τραινο ειχε σπιτακια, σταθμους, μου ειπσν οτι αυτα ειναι εγκαταλελειμενα, και εχουν γινει κατοικιες τσιγγανων, ή περιθωριακων ανθρωπων, χωρις ο. Ο. Σ. Ε να ενδιαφερεται γι αυτα, εστω κι αν ειναι κρατικη περιουσια, της οποιας την ευθυνη την εχει αναλαβει ο. Ο. Σ. Ε.. .
Παντως, με αυτα και με τ αλλα, εγω δεν βλεπω το τραινο να επανακινειται παρ ολες τις ελπιδες του κοσμου και τις υποσχεσεις καποιων κυβερνησεων.
Προβολή Σχολίων
