Πάρκο Μεσσήνης, 1939, Πότης Λουκάκος

Ο Πότης Λουκάκος στη “Σημαία” (7/2/1939) συνεχίζοντας το ρεπορτάζ για το Νησί περιγράφει το πάρκο εκείνης της εποχής:
“Φθάνοντας ο επισκέπτης στην κεντρικήν πλατείαν δεν έχει παρά να ελκυσθή από την ομορφιά της. Το μεγάλο της πάρκο με τις ωραίες δενδροστοιχίες, το Ηρών των πεσόντων Νησιωτών με το άνωθεν αυτού ευρισκόμενον ωρολόγιον, με τον ανεμοδείκτην και τα κηπάριά της τα οποία τελείως τώρα ανακαινίζονται και στολίζονται με τα πιο σπάνια και εκλεκτά φυτά και των οποίων την περιποίησιν έχουν αναλάβει ειδικοί έμμισθοι της κοινότητας ανθοκόμοι”.
Το ρολόι ολοκληρώθηκε το 1929 (“Σημαία” 13/10/1929), η ανεμαντλία τοποθετήθηκε με έρανο το 1929 (“Σημαία” 20/6/1926), ενώ τα δέντρα φυτεύτηκαν το 1928 (“Σημαία” 25/1/1928) με χρήματα που διέθεσε ο βουλευτής Αλέξανδρος Εμπειρίκος Κουμουνδούρος. Το 1939 ανακαινίστηκαν τα κηπάρια και πήραν τη μορφή με τις μπορντούρες, τις τριανταφυλλιές και θάμνους σε γεωμετρικά σχήματα (παρουσίαζαν εξαιρετική ομοιότητα με τα κηπάρια της Καλαμάτας που κατασκευάστηκαν την ίδια περίοδο).
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κοινότητας Μιχάλης Πολυδούρης περιγράφει αιτήματα και επιδιώξεις, μέσα από τα οποία φαίνεται η διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου της πλατείας εκείνη την εποχή:
“Υπεδείξαμεν την άμεσον διάνοιξιν της δημοσίας οδού από την στροφήν της οικίας Αναστ. Πετρόπουλου (δεδομένου ότι η στροφή αυτή είναι επικίνδυνος δια τα τροχοφόρα και οχήματα λόγω της αποτόμου καμπυλότητός της και την ένωσιν ταύτης πλησίον του καταστήματος Κουγιουμτζή μετά της εις Πύλον αγούσης δημοσίας οδού […] Τάχιστα θα προβώμεν εις την κατεδάφισιν των όπισθεν του Α’ Δημοτικού Σχολείου παραγκών αι οποίαι μόνον αναχρονισμόν προδίδουν και εις την κατεδάφισιν επίσης των παρά την κεντρικήν πλατείαν αποθηκών, η κατεδάφισις των οποίων προ πολλών ετών έχει ψηφισθεί από τους προκατόχους μας αλλά δεν επραγματοποιήθη μέχρι σήμερον λόγω του ότι τα ακίνητα ταύτα αποδίδουν ωρισμένον κοινοτικόν έσοδον”.
Το Α’ Δημοτικό Σχολείο ήταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η… τέως Αγροτική Τράπεζα και οι παρεμβάσεις που αναφέρονται αφορούν τακτοποιήσεις νότια και ανατολικά του κτηρίου του σχολείου.
Συχνά Ηλία αναδημοσιεύεις κείμενα του Παναγώτη (Πότη) Λουκάκου. Ήταν επαγγελματίας της αγοράς και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60′ είχε μαγαζί με έτοιμα υποδήματα.
Το μαγαζί του ήταν μεταξύ των τότε γραφείων της ΕΝΩΣΗΣ και του Μονοπωλίου. Αργότερα έγινε κρεοπωλείο του Φ. Μιχαλόπουλου.
Ήταν πανέξυπνος άνθρωπος και συχνά αστειεύονταν με τους άλλους επαγγελματίες που, επίσης, ήταν εξαιρετικοί άνθρωποι. Ο γιος του Μιλτιάδης εργαζόταν στην ΔΕΗ και έχει παντρευτεί αδελφή των Γιαννόπουλων (σουβλάκια).
Η ενασχόλησή του με την δημοσιογραφία ήταν ερασιτεχνική. Όμως αποδείχθηκε χρήσιμη γιατί διασώθηκαν πολλά γεγονότα από την κοινωνική ζωή και όχι μόνο της Πόλης μας.
Ήταν πολύ περιγραφικός και στόλιζε τα κείμενά του με επίθετα.
Είχε περγράψει το καινούριο γήπεδο του Πάμισου και είχε αναφέρει σκωπτικά, περίπου, ότι η μπάλα θα μπορούσε να φθάνει στα μνήματα. Έγινε σάλος και αρκετοί ήλθαν στο μαγαζί και του έλεγαν «Πότη δεν έπρεπε να το γράψεις αυτό». Στεναχωρέθηκε τότε πολύ.
Ήμουν παιδί της αγοράς και θυμάμαι αρκετά γεγονότα.
Ίσως γνωρίζεις περισσότερα για τον Λουκάκο αλλά ελάχιστοι συμπατριώτες μας τον γνώριζαν και πάντως όχι οι νέοι.
Charalampos Vasiladiotis

έχει περιγράψει πάρα πολλές πλευρές της ζωής στο Νησί από τα μέσα της δεκαετίας 1930-1940, μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Αφησε πολύτιμες πληροφορίες και θεωρώ πως δεν έχει εκτιμηθεί και τιμηθεί αυτή η συνεισφορά όσο πρέπει…

Ηλίας Μπιτσάνης

μήπως θα πρέπει να να σκεφθούμε κάποια τιμητική εκδήλωση όταν λήξει η πανδημία…

Charalampos Vasiladiotis

Μπάμπη στο καφενείο του Λουκακου συχναζαν και οι Γεωπόνοι Κουγιας ,Καλόπουλος και άλλοι.ο Λουκιανός έβαλε τον Μιλτιάδη να κατουρησει σε μια γλάστρα με βασιλικό και «εβαλε» τους γεωπόνους να βρουν την αιτία που ο βασιλικός μαραζωνε!!!Για μια εβδομάδα όλοι οι Γεωπόνοι…»τσακώνονταν»..Για ποιον λόγο μαραζώνει ο βασιλικός!!

Charalampos Vasiladiotis

Να συμπληρώσω κάτι … Ο αξέχαστος «κύριος Πότης» , τις χρονιές τέλος πενήντα , αρχές εξήντα , δούλεψε το καφενείο που ήταν δίπλα στο πατρικό μου , ιδιοκτησίας του μπάρμπα Μήτσου Χρονόπουλου, το οποίο αγοράστηκε μετά από την οικογένεια Γιαννόπουλου ( του μπάρμπα Πάνου του Μπληγούρι ). Ήτανε το πρώτο καφενείο που έβγαλε τραπέζια στην πλατεία ( βορινή πλευρά) μπροστά από το σημερινό μεγάλο συντριβάνι . Μαζί με το καφενείο είχε και μεταφορική ( μικρής κλίμακας ). Εκεί τον γνώρισα , παιδάκι τότε… Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι έγραφε και λόγους για τον καρνάβαλο …… Υπάρχουν ιστορίες καλαμπουριού άφθονες για τον Λουκάκο και την παρέα του … Κολλητός του ( και στα καλαμπούρια) ο πατέρας της Φρίντας Λιάππα ……. ΤΣΙΓΚΛΑΤΕ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ …….

Nikos A. Stasinakis

Νίκο ο Πατέρας της Φρίντας Βαγγέλης Λιάππας είχε και αυτός την ίδια περίοδο κατάστημα υφασμάτων στο Ιστορικό κέντρο απέναντι από του Σάκη Γκουζούνη το καφενείο και ήταν και αυτός μέλος της παρέας εκείνης της αγοράς και γνωρίζονταν από παλιά. Ήταν έξυπνοι άνθρωποι και σκάρωναν διάφορα αστεία μεταξύ τους.

Charalampos Vasiladiotis

Πράγματι ο Πότης Λουκάκος, τον οποίο γνώριζα πολύ καλά, ήτα μια ζωντανή προσωπικότητα ,που η το πανταχού παρών σε όλα τα δρώμενα της Μεσσήνης και τότε η κοινωνία τον είχε χαρακτηρίσει ως ανταποκριτή της Σημαίας.

Panos Daskarolis

είχε συνεργασθεί με όλες τις καλαματιανές εφημερίδες Πάνο

Νομίζω ότι είχε ασχοληθεί και με την τοπική αυτοδιοίκηση και είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον αείμνηστο Δήμαρχο Σταυρό Τσουση…
Sakis Theodoropoulos

τον είχε αναπληρώσει μάλιστα όταν την εποχή των συγκρούσεων για το καρναβάλι ο Τσούσης είχε φύγει στην Αθήνα τις αποκριές

Ο κυρ πότης ο λουκάκος ήταν φίλος του πατέρα μου και εκτός των άλλων που γράφει ο μπάμπης είχε καφενείο εκει στου μπλιγούρη τη γωνία και το καλοκαίρι έβγαζε τραπέζια κατα μήκος του πάρκου εκει που είναι το συντριβάνι και παράλληλα είχε στον ίδιο χώρο πρακτορείο μεταφορών και ήταν και διευθυντής του γηπέδου μεσσήνης.

Ηταν πολύ καλαμπουριτζής και είχε γράψει και λόγους του καρνάβαλου.
Οταν ήμουνα φαντάρος μου είχε γράψει ένα γράμμα που θα το βρώ και θα το αναρτήσω ( οπως τα απόρρητα έγγραφα του φερειν οφις μετα κάποια χρόνια αποχαρακτηρίζονται ).
Σταυρος Καλογεροπουλος

αυτή η επαγγελματική δραστηριότητα ήταν συνέχεια εκείνης που προαναφέρω.

Charalampos Vasiladiotis

ακριβως μπάμπη ..το γράφω εκτος των άλλων που αναφέρεις εσύ.

Το διάβασα Σταύρο, αλλά ήθελα να γίνει σαφέστερο ότι πρόκειτο για δεύτερη επαγγελματική δραστηριότητα καθώς εκείνη την εποχή επικράτησαν δυο μεγάλα για την εποχή καταστήματα με υποδήματα του Χαρ. Γκότση και του Σπηλιόπουλου ακριβώς απέναντι από το μαγαζί του Λουκάκου με έντονο ανταγωνισμό.
Εκεί είχε μαγαζί, ηλεκτρολογείο και ο αδελφός του πατέρα σου.
Ο θείος σου παραπονείτο ότι γκριζάρουν τα μαλιά του. Τότε συμφώνησαν οι άλλοι επαγγελματίες να του λένε ότι τα μύγδαλα διατηρούν το χρώμα των μαλιών. Έτσι για λίγο έτρωγε χούφτες μύγδαλα. Μια από τις πλάκες που έκαναν μεταξύ τους.
Ο Λουκάκος είχε βαφτίσει και τον αδελφό μου.
Στο καφενείο του λουκάκου πήγαινε κάποιος που υπερηφανευόταν για τον 10χρονο γιό του ότι ειναι πανέξυπνος.
Ο λουκάκος ομως έλεγε οτι ήταν βοδι.
Μια ημέρα που ο μικρός ήταν στο καφενείο με τον πατέρα του και έξω έριχνε καρεκλοπόδαρα, ο λουκάκος κέρασε το μικρό ένα λουκούμι και σοβαρα και χαμηλόφωνα το παρακάλεσε να πάει μέχρι τη μέση της πλατείας να δει αν βρέχει γιατί θέλει να περάσει να πάει σπίτι.
Πάου κυρ παναγιώτη λέει ο μικρός ανοίγει την πόρτα και τρέχοντας πάει μεχρι τη μέση της πλατείας και γυρνάει λούτσα και λαχανιασμένος λέει «βρέχει και εκεί κυρ παναγιώτη»
Το τι έγινε στο καφενείο…

Και ο λουκάκος να λέει σοβαρά» παιδάκι μου να δεις αν βρέχει σου είπα»..

Γιάννης Πλατάρος

Χειρόγραφο του Πάνου
Λουκακου, που βρηκα το 1991 στο αρχείο του εθνικού σταδίου Μεσσηνης. Ο πάμισος του Λιτοπουλου. (1-11-1072)
Αρχειακό υλικό Μεσσήνης. Ο Λόγιος Πότης λουκάκος, κάνει αναφορά στον νέο ΠΑΜΙΣΟ του Λιτόπουλου, παλαιού ποδοσφαιριστού του ΠΑΟΚ, με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους Νίκο Κανελλόπουλο Φαρμακοποιό, Παύλο Πτωχό , πολιτικό Μηχανικό, Γιάννη Σπηλιώπουλο Δικηγόρο, Διονύση Κοροβέση Βιομήχανο (ελαιοτριβεύς) Ιωάννη Γυφτόπουλο, Φώτη Αποστολόπουλο («λιουτρουβιαραίος» όπως του άρεσε η λέξη στην Δημοτικιά! -Την αγάπη μας μπάρμπα Φώτη εκεί που είσαι ψηλά) Ηλίας Καραμπάτσος, γιατρός, Μανώλης Αναστασόπουλος Γεωπόνος, Χ. Νταουσάνης, Βασίλης Λεμπέσης Τεχνικός ΟΤΕ, Χρίστος Χρονόπουλος (Ψαρρής) Διονύσης Κατσούρος Σιδηρέμπορος .

Είναι εντυπωσιακό που σε μια ανάρτηση διαβάζω κ για τους δυο μου παππούδες, Παναγιώτη (Πότη) Λουκάκο και Πάνο Γιαννόπουλο (Μπλιγούρη) και τον μπαμπά μου Μιλτιάδη. Ευχαριστώ για όλες τις ιστορίες που έχετε γράψει και μαθαίνω κ εγώ για εκείνα τα χρόνια…..
Προβολή Σχολίων