Προβλήματα Μεσσήνης, 1966

Ενα ρεπορτάζ το φθινόπωρο του 1966 αναδεικνύει κάποια ζητήματα καθημερινότητας της Μεσσήνης αλλά και σοβαρότερα. Εχει δημοσιευτεί στα “Μεσσηνιακά Νέα” (5/11/1966) και υπογράφεται από τον “Μ. Αγριλο” που υποθέτω πως ήταν ο εκδότης της εφημερίδας Μίμης Φερέτος.
Ας δούμε λοιπόν τι γράφει:
* Πρώτο ζήτημα η αξιοποίηση της Μπούκας που… πήγαινε και ερχότανε καθώς δεν είχε ούτε φως, ούτε τηλέφωνο: “Διατί μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτε το σοβαρόν δια την αξιοποίησιν της ωραιοτάτης πλαζ της Μεσσήνης, ομοίαν της οποίας ελάχισται πόλεις και περιοχαί διαθέτουν; Την απάντησιν, αν ημπορή ας την δώση ο ΕΟΤ που ενδιαφέρεται δι’ ορισμένας μόνον περιοχάς, ως να είναι κατ’ όνομα μόνον ελληνικός, ωσάν οι πόροι του να προέρχονται από ορισμένες μόνον περιοχές. Το δίκτυον της ΔΕΗ έχει φθάσει πλησίον της Μπούκας, όχι όμως και εις αυτήν. Εχει εγκατασταθή ως εκεί γραμμή του ΟΤΕ αλλά τηλέφωνα δεν ετοποθετήθησαν. Εις την Μπούκαν εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν τσιγκανοκαλύβες. Δεν έχει γίνει ένα τουριστικόν περίπτερον, ούτε και ξενών δια την εξυπηρέτησιν των λοουμένων, οι οποίοι θα ήσαν πολυπληθέστεροι, αν υπήρχον εκεί στοιχειώδεις σύγχρονοι ανέσεις”.
* Και αμέσως μετά τα δημόσια αφοδευτήρια που όπωσς θυμούνται οι έχοντες μια ηλικία, βρωμοκοπούσαν: “Η Μεσσήνη με τόσην κίνησιν ξένων δεν έχεις εις την ουσίαν δημόσιου χώρους υγιεινής. Το υπάρχον εντός του πάρκου δημοτικόν αφοδευτήριον, όχι μόνον είναι ακατάλληλον, αλλά βρωμίζει κυριολεκτικώς την περιοχήν και δυσφημεί την πόλιν. Ο Δήμος δεν έχει οικονομικές δυνατότητες δια την αναμόρφωσίν του. Μήπψς το Υπουργείον Υγιεινής δια λόγους προστασίας της υγείας της πόλεως, δύναται να βοηθήσει οικονομικώς; Ασφαλώς δύναται, αλλά ουδείς ως σήμερον ενδιεφέρθη. Ο κ. Νομίατρος και ο κ. Νομάρχης ίσως θα ημπορούσαν να παρέμβουν”.
* Το 3ο Δημοτικό Σχολείο είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται στη σημερινή του θέση αλλά είχε μείνει γιαπί χρόνια: “Το κτίριον δια την στέγασιν των Δημοτικών Σχολείων παραμένει από τριετίας, ότε διεκόπησαν αι εργασίαι, ημιτελές προς δόξαν των αρμοδίων. Διατί άραγε δεν ενδιαφέρεται κανείς δια την αποπεράτωσιν του κτηρίου; Μήπως θεωρείται το ζήτημα μικράς σημασίας;”.
* Και το Γυμνάσιο καινούργιο, με μεγάλο γήπεδο αλλά… ντουβάρι: “Το Γυμνάσιον Μεσσήνης δίδει την εντύπωσιν εις τον επισκέπτην της πόλεως… φυλακής! Διατί δεν φροντίζει κανείς δια τον εξωραϊσμόν και καλλωπισμόν του κτηρίου εξωτερικώς;”.
* Μοντέρνο το κτήριο του ΟΤΕ αλλά η τηλεφωνική εξυπηρέτηση δυσανάλογη: “Εις Μεσσήνην έγινε εκσυγχρονισμένον κτίριον του ΟΤΕ και εγκατεστάθησαν αυτόματα τηλέφωνα, τα οποία, ως έχουν, είναι δώρα άδωραδια τους κατοίκους. Είναι ανάγκη να αυτοματοποιηθούν τα τηλέφωνα, ώστε να δύνανται να επικοινωνούν οι Νησιώτες με τους Καλαματιανού ςκλπ. Χωρίς την μεσολάβησιν του Τηλεφωνικού Κέντρου. Εχει δοθεί υπόσχεσις δια την ρύθμισιν του θέματος από μακρού χρόνου, αλλά δεν πραγματοποιείται. Διατί; Πέραν τούτου θα πρέπει να προαχθή το γραφείον του ΟΤΕ, οπότε θα διημευρεύη, διότι ήδη λειτουργεί από της 8ης πρωινής μέχρι της 9ης νυχτερινής, τας δε Κυριακάς και λοιπάς μεγάλας εορτάς κλείνει 6 μ. μ. λόγω αργίας”.
* Το αγροτικό ιατρείο λειτουργούσε υποτυπωδώς: “Το λειτουργούν Ιατρείον εις Μεσσήνην πρέπει να επανδρωθή επαρκώς. Να εγκατασταθή εις αυτό τηλέφωνον και να τοποθετηθούν δύο κλίναι δια περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης”.
* Τα φαρμακεία δεν διανυκτέρευαν: “Επιβάλλεται να καθιερωθή η διανυκτέρευσις ενός φαρμακείου, ή αν τούτο είναι αδύνατον, να εξευρεθή τρόπος δια την εξυπηρέτησιν του κοινού εν ώρα ανάγκης κατά την νύκτα”.
* Και τα ταξί ούτε έφταναν, ούτε διανυκτέρευαν: “Τα εις Μεσσήνην κυκλοφορούνται αυτοκίνητα ταξί δεν επαρκούν. Είναι ανάγκη να δοθούν και άλλαι άδειαι κυκλοφορίας και εκ περιτροπής να διανυκτερεύη ένα ταξί”.
[Αεροφωτογραφία της Μπούκας τα μεταπολεμικά χρόνια από την ιστοσελίδα των ΓΑΚ Μεσσηνίας]
Προβολή Σχολίων