Ανάληψη – το χωριό μου

ΑΝΤΙ  ΠΡΟΛΟΓΟΥ

            Η συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν όνειρο ζωής. Το είχα εκθρέψει μέσα μου από τα χρόνια που ήμουν Διευθύντρια στο 2ο Λύκειο Περιστερίου και είχα πάρει την απόφαση να συνταξιοδοτηθώ και να αρχίσω μια εσωτερική ανασκόπηση. Τρία χρόνια μετά την συνταξιοδότησή μου, το 2014, άρχισα να αποτυπώνω στο χαρτί βιωματικές σκέψεις και αμυδρές εικόνες των παιδικών μου χρόνων που με είχαν σημαδέψει. Επειδή τα παιδικά μου χρόνια ήταν ανέφελα, γεμάτα ζωή, γέλιο και αυθορμητισμό θέλησα να τα αποτυπώσω, και διάλεξα τα χρόνια από τότε που αρχίζω και θυμάμαι, δηλαδή από το 1960 έως και την αποφοίτησή μου από το εξατάξιο Μικτό Γυμνάσιο Μεσσήνης, Ιούνιο του 1973.

Το όνειρο αυτό της ζωής μου είδα να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τις σελίδες του μικρού αυτού βιβλίου. Είναι σελίδες γραμμένες με πολύ συναίσθημα και αγάπη για τους συμμαθητές και συμμαθήτριές μου τόσο από το Δημοτικό όσο και από το Γυμνάσιο. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι φιλίες με γερές βάσεις χτίζονται στα χρόνια της αγνότητας και αθωότητάς μας.

Για την έκδοση αυτού του βιβλίου θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς για την παρότρυνση στο να πραγματοποιηθεί τον κ. Μιχάλη Γαβρά, συμμαθητή μου και πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος», και την αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Σταυρούλα Ασημάκη – Μεντάκου, η οποία με παρότρυνε συνεχώς να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.

            Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου: την κ. Αναστασία Μηλίτση – Νίκα, προϊσταμένη των ΓΑΚ / Αρχεία Ν. Μεσσηνίας και την κ. Ελένη Ζερβή υπάλληλο στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, για την εγκάρδια βοήθειά τους στην περισυλλογή των στοιχείων σχετικά με τα Ετυμολογικά, Δημογραφικά και Ιστορικά στοιχεία του χωριού μας. Ακόμα, θέλω να ευχαριστήσω τον εικονογράφο κ. Μάριο Σωτηράκο που επιμελήθηκε την μακέτα του εξωφύλλου του βιβλίου καθώς και τη γενικότερη εικαστική του επιμέλεια. Τελευταία αφήνω, γιατί πιστεύω ότι χωρίς την πολύτιμη βοήθειά της δεν θα γινόταν τόσο άρτια η έκδοση του βιβλίου, την κ. Ιωάννα Μ. Γρηγοροπούλου, αρχαιολόγο, η οποία ασχολήθηκε με την φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου. Νιώθω δε ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά διότι είναι συνάδελφος της καινούργιας γενιάς, συμπατριώτισσά μου, και έχει το ίδιο με εμένα ενδιαφέρον και αγάπη για το χωριό μας.

            Επαινώ την ανιψιά μου Παρασκευή-Σταυρούλα Γουρδομιχάλη, Γεωπόνο η οποία ασχολήθηκε συστηματικά με την τελική διαμόρφωση του κειμένου δείχνοντας υπερβάλοντα ζήλο και αγάπη για το χωριό της μητέρας της.

Προβολή Σχολίων