Από τον Δήμο Παμίσου στον Δήμο Μεσσήνης 1835-1964

12-2-2022
Ενα ακόμη «πνευματικό παιδί» ξεκινάει το ταξίδι του, «Από τον Δήμο Παμίσου στον Δήμο Μεσσήνης 1835-1964». Μια διαδρομή 130 χρόνων στην ιστορία της αυτοδιοίκησης και την πολιτική ιστορία του γενέθλιου τόπου. Από τη «συμμετοχική (των… ανδρών) δημοκρατία» στη δημοκρατία… ποσοστού των «μάλλον φορολογουμένων», δηλαδή των πλουσίων. Και των διορισμένων «από τον βασιλέα» δημάρχων. Αρχή με Δαρειώτη, συνέχεια με Καλαμαριώτη αλλά τον Παναγιώτη ή τον Κωνσταντίνο; Και μετά η «δυναστεία» Δαρειώτη με τρία αδέρφια στη σειρά δημάρχους. Και μετά ο Νικόλαος Μιχάλος, πρώτος εκλεγμένος με καθολική (των ανδρών) ψηφοφορία με την αλλαγή του τρόπου εκλογής. Τρεις φορές Μερλόπουλος, διάλειμμα με Ιωάννη Καρατζά και πάλι Μερλόπουλος με διαφορά δύο ψήφων. Πρώτη θητεία Γεώργιου Καρατζά, τρεις θητείες Δημήτριου Φεσσά. Πάλι Γεώργιος Καρατζάς και μετά πάλι . Ο αντίκτυπος του «κινήματος στο Γουδί» και οι «ανεξάρτητοι συνδυασμοί κόντρα στους συνδυασμούς των «προσωπικών κομμάτων». Κοινότητα πλέον Μεσσήνης με πλήθος εναλλαγών καθώς η εκλογή κοινοταρχών ήταν έμμεση και… ετήσια. Διορισμοί από Μεταξά και κατοχές αρχές. Και τέλος μια σύγκρουση «δύο κόσμων» κοινωνικά και πολιτικά στη μεταπολεμική περίοδο με «απρόσμενες» από πρώτη άποψη συμμαχίες και συμπεριφορές. Και μια δίκη για το εκλογικό αποτέλεσμα με «στιγμιότυπα» που υποδηλώνουν την εικόνα μιας κοινωνίας σε διχασμό και σύγχυση.
Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κατεβάσουν το βιβλίο δωρεάν σε αυτό το σύνδεσμο
Επίσης μπορείτε να το διαβάσετε ή και να το κατεβάσετε πατώντας στον τίτλο του βιβλίου
Με θερμές ευχαριστίες για τα καλά σας λόγια σε προηγούμενη ανάρτηση με την αναγγελία, παραδίδω το πόνημα που χρειάστηκε να ωριμάσει μέσα από πολύχρονη έρευνα των πηγών και ταξινόμηση των πληροφοριών. Ευχηθήκατε «καλοτάξιδο», στο δικό σας χέρι για να ταξιδέψετε (στο παρελθόν και την ιστορία) και να το ταξιδέψετε στους φίλους σας.
[Θερμές ευχαριστίες στην «Ελευθερία» και το Δημήτρη Πλεμμένο για τη στήριξη του εγχειρήματος, στο Γιάννη Σακκά για την τεχνική υποστήριξη και τη διαμόρφωση κειμένων και φωτογραφιών σε καλαίσθητο βιβλίο]
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της… ανάγνωσης.
Οι καλοί συνάδελφοι στην «Ελευθερία» στη δημοσίευση στην έντυπη έκδοση για το βιβλίο μου «Από τον Δήμο Παμίσου στον Δήμο Μεσσήνης, 1835-1964» έδωσαν και ένα QR κωδικό.

Ετσι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τον σκανάρει με το κινητό και να δει αμέσως το βιβλίο…

Προβολή Σχολίων