Το ’21 στους δρόμους της Μεσσήνης

Ηλίας Μπιτσάνης

18-3-2022

Διαθέσιμο ελεύθερο στο διαδίκτυο το νέο βιβλίο που έγραψα για την ιστορία της Μεσσήνης και μπορείτε να το διαβάσετε, να το κατεβάσετε ή να το τυπώσετε, υπάρχει στο σύνδεσμο της ιστοσελίδας μας

Το ’21 στους δρόμους της Μεσσήνης

 και στον σύνδεσμο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

https://eleftheriaonline.gr/…/To-21-Stous-Dromous-Tis…

Η έκδοση αυτή πραγματοποιείται με την ευκαιρία του ιστορικού περιπάτου που οργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Κατσουλίδη στις 27 Μαρτίου 2022 στο πλαίσιο του γιορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση και με τίτλο “το 21 στους δρόμους της Μεσσήνης”.

Ο περίπατος είχε προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί το 2021 αλλά αναβλήθηκε λόγω των προβλημάτων της πανδημίας. Για την υποστήριξη του περιπάτου και τη γνωριμία με το θέμα εκείνων οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να συμμετάσχουν, οργανώθηκε η έκδοση αυτή. Η οποία περιλαμβάνει μια γενική θεώρηση της ονοματοθεσίας στους δρόμους της πόλης και ένα σύντομο ιστορικό χρονικό του τόπου μέχρι τα χρόνια της επανάστασης. Από εκεί και ύστερα υπάρχουν μικρά βιογραφικά για τα πρόσωπα της επανάστασης και περιγραφή των ιστορικών γεγονότων που αποτυπώνονται στην ονοματοθεσία των δρόμων.

Η παράθεση των βιογραφικών γίνεται με μια ορισμένη ταξινόμηση με βάση την καταγωγή και τον τόπο στον οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα.

Το εγχείρημα δεν φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια πλήρη ιστορική εικόνα, αλλά να αποτελέσει το έναυσμα για περισσότερη έρευνα από εκείνους που ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το αρχείο του Μίμη Φερέτου (ΓΑΚ Μεσσηνίας), από δύο βιβλία που έχω τυπώσει τα προηγούμενα χρόνια για το Νησί (“Σελίδες απο την ιστορία της Μεσσήνης (Νησιού)” και “Το Νησί (Μεσσήνη) στο χώρο και το χρόνο”), παλιές εγκυκλοπαίδειες και διαδικτυακούς τόπους (“Βικιπαίδεια”, “Σαν σήμερα» κ. α.).
Το παραδίδω σήμερα σε φίλους και φιλίστορες ως προσωπική συμβολή στο γιορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση στο γενέθλιο τόπο,

Με την παραδοχή ότι «πατρίδα» είναι ο τόπος των παιδικών μας χρόνων, στον οποίο οφείλει να «καταθέσει» ο καθένας αυτό που δύναται…

Προβολή Σχολίων