Φρίντα Λιάππα – τα Ποιήματα

H Φρίντα Λιάππα σε κάποιον από τους στίχους της στην ποιητική συλλογή «Λυρικός επίλογος της οδού Πατησίων», λέει: «Δε θέλω να μ’ ερωτευτείς, να με γλιτώσεις απ’ τον εαυτό μου ζητάω».

Aυτό τον εαυτό προσπαθούμε να περιγράψουμε και να αναλύσουμε στο ανά χείρας βιβλίο, που αποτελεί άλλη μια εκδοτική προσπάθεια του συλλόγου «Πάμισος», του Συλλόγου των συμπατριωτών της Φρίντας.

Aποπειραθήκαμε να καταγράψουμε τη διαδρομή της Φρίντας Λιάππα και του έργου της, ακριβώς όπως παρουσιάστηκε στο αφιέρωμα γι’ αυτήν τον Δεκέμβριο του 2014, είκοσι χρόνια μετά, χωρίς εκείνη, στην ουσία μια ημέρα αφιερωμένη στην αιωνιότητα της Φρίντας.

Στις σελίδες που ακολουθούν καταγράψαμε τις ομιλίες των εισηγητών, διακεκριμένων συγγραφέων και ποιητών αλλά και ανθρώπων του κινηματογράφου και του θεάτρου που με προθυμία έσπευσαν να πλαισιώσουν αυτό το αφιέρωμα και τους ευχαριστούμε γι αυτό.

Επίσης κρίναμε ότι έπρεπε οι τρεις ποιητικές συλλογές της Φρίντας να καταγραφούν και να δουν εκ νέου το φως της δημοσιότητας, μιας και η πρώτη τους έκδοση ήταν αρκετά περιορισμένη και από χρόνια εξαντλημένη.

Ένα κείμενο που αναφέρεται στη σημαντική θέση της Φρίντας ως σκηνοθέτη στον νέο ελληνικό κινηματογράφο της διδάκτορος Oρσαλίας Kασσαβέτη, συνεργάτη της ταινιοθήκης της Eλλάδος, μια πλήρης εργογραφία της Φρίντας, αλλά και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τη διαδρομή της, θα δώσουν στον αναγνώστη ένα πλούσιο υλικό γι αυτήν και το έργο της και ίσως τον βοηθήσουν να κατανοήσει γιατί η Φρίντα είναι μια απουσία του πριν και του μετά, μια απουσία που γεμίζει τη ζωή μας είκοσι χρόνια τώρα.

Ευχαριστίες οφείλουμε

  • στον Κυριάκο Αγγελάκο, σύντροφο της Φρίντας, που μας προσέφερε τις τρεις ποιητικές συλλογές και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό
  • τους συντελεστές της Ημερίδας Ρέα Γαλανάκη, Μάρω Δούκα, Γιώργο Μαρκόπουλο, Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, Χρήστο Αγγελάκο, Κυριάκο Αγγελάκο, Μίμη Κωστόπουλο, Όλια Λαζαρίδη και τέλος
  • τον εκδότη Βασίλη Λαλιώτη, που αγκάλιασε με ζεστασιά το υλικό και έχουμε αυτό τον καλαίσθητο τόμο.

Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει ο τόμος αυτός, κοινό σημείο «μνήμης» για τους παλιούς και κοινό τόπο αναφοράς για τους μελλοντικούς φίλους της Φρίντας και του έργου της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Το βιβλίο που εκδώσαμε για την Φρίντα Λιάππα κυκλοφορεί πλέον
ΚΑΙ στα βιβλιοπωλεία με διανομή από τον Οίκο Παρασκήνιο-Φιλίστωρ

Σπύρος Μαρίνης & Σια ΟΕ

Σόλωνος 76, Αθήνα, 10680

τηλ.: 2103648170, 2103648197

email: marinisb@gmail.com

ΚΑΙ μέσα από το Σύλλογό μας, μπορείτε:

  • να απευθυνθείτε στα μέλη του ΔΣ του Πάμισου ή
  • να δηλώσετε την επιθυμία στο email: pamisos@gmail.com

Η παραλαβή μπορεί να γίνει:

  • ιδιοχείρως σε συνεννόηση με τα μέλη του ΔΣ ή
  • να σταλεί ταχυδρομικά από το Σύλλογο, σε διεύθυνση που θα μας δοθεί.