Γιορτή των Θεοφανίων στον Πάμισο τη δεκαετία του 1950-1960

6-1-2023

Γιορτή των Θεοφανίων στον Πάμισο τη δεκαετία του 1950-1960, διακρίνεται η παλιά γέφυρα από την οποία γινόταν η κυκλοφορία μετά την ανατίναξη της κανονικής από τους Γερμανούς το Σεπτέμβριο του 1944
[Από το λεύκωμα των Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Μεσσηνίας, Αναστασία Μηλίτση-Νίκα, Ήταν μια φορά το Νησί… ένα φωτογραφικό ταξίδι 1910 – 1974]
 
Εορτασμός των Θεοφανίων στον ποταμό Πάμισο, στη Μεσσηνία, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950.
Η εικόνα, έχει επιχρωματιστεί και προσφέρει μια ζωντανή ματιά στην κοινωνική ζωή της εποχής:
Διακρίνεται πλήθος κόσμου συγκεντρωμένο στις όχθες του ποταμού το οποίο μαρτυρά τη σημασία της γιορτής για την τοπική κοινότητα.
Οι παρευρισκόμενοι είναι επίσημα ενδεδυμένοι, με τους άνδρες να φορούν κοστούμια και καπέλα και τις γυναίκες παλτό, ακολουθώντας τη μόδα της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Ο Πάμισος φαίνεται ήρεμος, με μια πρόχειρη γέφυρα στο βάθος και δέντρα (πιθανώς λεύκες) να οριοθετούν το ποτάμι.
Ο εορτασμός των Θεοφανίων (ή Φώτα) συνοδεύεται παραδοσιακά από τον Αγιασμό των Υδάτων. Στη Μεσσηνία, ο Πάμισος αποτελούσε ανέκαθεν κεντρικό σημείο για αυτή την τελετή, συμβολίζοντας την ευλογία της φύσης και της σοδειάς για την περιοχή.
Προβολή Σχολίων