Γυμνάσιο Μεσσήνης, ΣΑΜΗΠ , ΑΜΗΛ, 1972, 2000

Ηλίας Μπιτσάνης

15-5-2020

Περιγραφή μεγάλη για ένα εισαγωγικό περιστατικού που σημάδεψε τη γενιά μας, γνωστό στους παλιούς, άγνωστο στους νεότερους που δεν μπορούν ούτε να το… φανταστούν. Τελειώναμε το σχολείο το 1972 όταν ένα ανοιξιάτικο πρωινό πηγαίνοντας στο σχολείο είδαμε στις κολώνες και τους τοίχους της εισόδου (είναι σαν ανοικτός χώρος υποδοχής που χωρίζει συμμετρικά τις νότιες αίθουσες του ισογείου και πάνω από αυτή ήταν το γραφείο του διευθυντή και των καθηγητών) συνθήματα με τη λέξη ΑΜΗΛ και αστέρια (πεντάλφες) με μπλε μπογιά. Το είδαν και οι καθηγητές, έπεσε μια αναστάτωση και ένας εξ αυτών (χουντικού… φρονήματος) μετέφρασε το σύνθημα ως Απελευθερωτικό Μέτωπο Η Λευτεριά. Το τι επακολούθησε μπορεί να το καταλάβει ο καθένας, τελικά η μπογιά πρόδωσε κάποιους που ισχυρίστηκαν ότι είναι… μαντέκα αλλά έφαγαν το ξύλο της αρκούδας στην αστυνομία. Για να ομολογήσουν τα… ανομολόγητα. Και βεβαίως ισχυρίστηκαν ότι η μετάφραση ήταν Αλητεία Μεσσήνης Η Λετσαρία. Ως νέα έκδοση της παλαιόθεν πασίγνωστης ΣΑΜΗΠ που είχε αφήσει τα αποτυπώματα σε τρένα και παγκάκια κάποια χρόνια ενωρίτερα. Η οποία μεταφραζόταν ως Σεβαστή Αλητεία Μεσσήνης η Πραπαριά. Για να είμαι ειλικρινής, παρότι φίλοι δεν συζητήσαμε ποτέ τι είχε συμβεί. Πάντα είχαμε την εντύπωση πως όλος ο χρόνος είναι δικός μας. Ο Γιώργης έφυγε πολύ νωρίς, δυστυχώς και ο Μίμης που είχαν γίνει ¨αυτοκόλλητοι” στο Νησί, με τον Αντώνη χαθήκαμε, κάποιοι κοντινοί των πρωταγωνιστών απέφυγαν να απαντήσουν στο σχετικό ερώτημα.

Christos Mouzakis Καλημέρα, Ηλία είχα φοιτήσει κι εγώ για ένα μήνα περίπου το 86 μετά το σεισμό.
Μιχαλης Αλεβιζος Πολυ ωραια περιγραφεις και με τοσες λεπτομεριες το σχολειο μας Ηλια, το ειχα επισκεφτη πριν καποια χρονια για να δω τον φιλο μας το Σταθη που υπηρετη ως καθηγητης. Για το περιστατικο που αναφερεις με το συνθημα ΑΜΗΛ θυμαμε τη χαρα που πηρα πιστευοντας οτι ηταν αντιστασιακο μηνυμα γιατι δειλα ειχε αρχισει η πολιτικοποιηση μας και την αγωνια που περασαμε μην πιαστουν τα παιδια! Ηταν και αυτη μια μικρη πραξη αντιστασης και φανηκε στη συνεχεια απο την πολιτικη πορεια των φιλων που αναφερεις!
    • Μπαλιώτης Θεόδωρος Δυο σοβαρές δοκιμασίες σε αυτό το σχολείο. Εισαγωγικές εξετάσεις για το Λύκειο (υπήρχε και αυτό για κάποια χρόνια). Πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ.
       Ηλίας Μπιτσάνης Στην κοψιά δεν δώσαμε για το Γυμνάσιο, ούτε για το Λύκειο (έγινε ενιαίο το Γυμνάσιο)…
  • Μπαλιώτης Θεόδωρος Ηλίας Μπιτσάνης γλύτωσα στην κοψιά το Γυμνάσιο και στην κοψιά πάλι πρόλαβα για το Λύκειο…
  • Σακης Γκουζουνης Αν θυμάμαι καλά Ηλία οι πατεράδες του Γιώργη και του Αντώνη με δικά τους χρήματα έβαψαν όλη την πρόσοψη τότε….!
  • Άννα Παναγιωτοπούλου Δεν μπορώ να ξεχάσω το τεράστιο προαύλιο που στα διαλείμματα κάναμε δεξιά τα αγόρια βόλτες και αριστερά τα κορίτσια πότε μαζί, αν μας έβλεπε κανένας καθηγητής μαζί μας έκανε παρατήρηση. Άλλα χρόνια…..
  • Vasiliki Kalogeropoulou ΣΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΚΑΙ ΤΥΡΑΚΙ …ΔΙΑΦΑΝΟ, ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟ ΒΟΥΛΚΑΝΟ. ΣΤΗΝ ΤΑΞΟΥΛΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ, ΣΤΡΙΜΩΞΑΝ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΟΥ, ΣΤ΄ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΔΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ, 10 ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΝΕΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΜΙΚΡΗ ΤΑΞΗ, ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΗ ΕΚΕΙΝΗ ΗΜΕΡΑ, ΠΟΥ Ο ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣΕ ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ, ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ ;;; ΔΕ ΘΥΜΑΜΑΙ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΠΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΑΛΕΤΤΕΣ, ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ…. ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ …ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΜΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΚΑΙ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΑΤΗ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ…ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΤΡΕΞΑΝ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΧΕ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ…..Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΦΟΡΕΜΕΝΗ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥΛΑΓΕ ΤΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΜΑΣ….. ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ, ΤΕΡΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΜΕΓΑΛΗ 2 ΟΡΟΦΩΝ ΣΚΑΛΑ, ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΑΠΟ ΜΕΣΑ,
    ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΗΤΑΝ Η ΜΑΚΡΟΥΛΗ ΑΙΘΟΥΣΑ, ΙΣΗ ΜΕ 2 ΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ, ΠΟΥ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ, ΦΟΥΦΟΥΛΕΣ Η ΦΟΡΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΟΡΕΙΝΗ ΣΚΑΛΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΜΗΝΗ….. ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΚΑΛΑ, ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ, ΤΟΝ Κ. ΣΙΨΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΜΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΤΗΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΔΕΞΙΑ, ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ….
  • Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
    Amalia Gz Νομίζω ότι ήταν ο Σιψας καθηγητής αγγλικών σ εμας αυτός ήταν στη χορωδία.
    Kalogeropoulou ΑΜΑΛΙΤΣΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΝ ….ΑΡΧΗΓΟ, ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ !!!!!

 

 

Προβολή Σχολίων